Topul celor mai scumpe alimente din lume. De ce sunt speciale brânza „Pule” şi puiul „Ayaam Cemani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
branza pule din lapte de magarita

Un top al celor mai scumpe alimente din lume a fost centralizat recent de BBC şi retail.ro, acesta cuprinzând nu numai celebrul şofran sau inegalabilele trufe, ci şi produse mai puţin cunoscute, precum brânza „Pule” sau puiul „Ayaam Cemani”.

TOP 10 cele mai scumpe alimente din lume, publicat de retail.ro

1. Şofranul

Un condiment aparte, originar din Orientul Mijlociu. Cunoscut şi ca "aurul roşu", acesta se poate vinde cu un preţ care variază între 100 şi 400 de dolari per 100 de grame. Motivul pentru care este atât de scump constă în faptul că poate fi cules doar într-o anumită perioadă a anului, timp de o săptămână sau două şi doar cu mâna, pentru extragerea lui fiind impusă o muncă laborioasă, îndelungată şi meticuloasă. Considerat cel mai scump ingredient, pentru "prepararea" unui singur kilogram pot fi necesare până la 300.000 de flori, notează BBC.

2. Caviarul Almas

Caviarul Almas (diamant în rusă) este un bun de lux, produs din ouă ce provin de la sturionul sălbatic care înoată în sudul Mării Caspice şi în Marea Neagră (specie ameninţată cu dispariţia). Tipul ăsta de caviar mai este cunoscut drept caviarul alb (caviar albino), claritatea lui conferindu-i şi calitatea. Considerat o delicatesă, caviarul Almas are un preţ ridicat şi pentru că un peşte are nevoie de două decenii pentru a ajunge la maturitate pentru a depune ouăle, doar o dată la 2-4 ani. Ambalat în cutii de aur de 24 de karate, un kilogram se vinde cu 25.000-34.500 de dolari.

3. Trufe albe

Supranumită şi "regina trufelor", trufa albă este cea mai scumpă şi cea mai valoroasă dintre cele 150 de specii de ciuperci care cresc pe continentul european. Se poate vinde cu 2.100 de dolari pe kilogram, ceea ce o înscrie pe lista celor mai scumpe alimente din lume. O explicaţie constă în condiţiile speciale care se impun creşterii ei (se găseşte doar în sălbăticie - rareori se cultivă), dar şi pentru că are o aromă intensă deosebită.

4. Şuncă uscată iberică

Jamon Iberico este produsă în Spania şi Portugalia şi se vinde cu aproape 400 de dolari/kilogram. Cererea ridicată de preţ este pusă pe seama faptului că porcii de la care provine şunca sunt hrăniţi, în ultima parte din viaţa lor, doar cu un anumit tip de ghinde, urmând un regim strict, lucru care conferă cărnii un gust aparte. Până şi etichetarea acesteia este una strictă, existând diverse catalogări în funcţie de calitatea şuncii. 

5. Brânză Pule

Cu un preţ estimat la peste 1.000 de euro per kilogram, brânza Pule este produsă de la lapte de măgăriţe care cresc într-o mică rezervaţie naturală din Serbia. Costă atât de mult pentru că la realizarea unui singur kilogram de brânză sunt necesari 25 de litri de lapte, care de altfel se produce cu dificultate (într-o zi o măgăriţă se poate mulge doar de trei ori, pentru a nu-i răni ugerul şi oferă puţin sub cantitatea unei căni de lapte).

6. Cafea Kopi Luwak 

Un kilogram de cafea Kopi Luwak se vinde cu 700 de dolari per kilogram. Asta pentru că tehnica de obţinere este una cel puţin bizară. Mai exact, boabele de cafea sunt mâncate, digerate parţial şi apoi expulzate prin excremente de un animal, civeta de palmier. Se crede că acizii din stomacul animalului îi conferă o aromă aparte, motiv pentru care este sortimenul cel mai scump de cafea din lume, fiind extrem de cerut în Japonia şi America.

7. Foie gras

Foie gras este, practic, un pate scump făcut din ficat gras care rezultă din creşterea şi îngrăşarea gâştelor şi raţelor prin hrănire forţată, de până la zece ori de la dimensiunea normală - prin îndopare. Aroma specialităţii culinare este una bogată, delicată şi bine cunoscută în preparatele franţuzeşti. 

8. Puiul Ayaam Cemani

Este un pui special care se găseşte doar în Indonezia şi nu se exportă în alte ţări, luând în considerare riscurile de boli. Acest aliment se poate cumpăra cu 200 de dolari pe kilogram, iar lucrul care îl face special este faptul că este o rasă foarte greu de găsit, scrie HolIday Nomad.

9. Friptura japoneză Wagyu

Considerată a fi una dintre cele mai gustoase delicatese din lume, friptura Wagyu provine de la nişte vaci originare din Japonia. Se remarcă printr-o aromă anume conferită de textura grăsimii folosite la gătit. Costul pentru un kilogram ajunge la 450 de dolari, pentru că este de calitate superioară.

10. Ceaiul chinezesc Da Hong Pao

Unul dintre cele mai scumpe ceaiuri din lume, delicat şi rafinat, ceaiul Da Hong Pao este foarte rar, astfel că un singur gram se poate vinde cu 1.400 de dolari. Creşte în zonele montane din provincia chineză Fujian, lucru care creşte valoarea de achiziţie, alături de faptul că are proprietăţi aparte terapeutice, iar frunzele sunt pregătite într-un fel anume şi puse la păstrare mult timp. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite