Taxă pe concediul medical plătită de sute de mii de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mii de români ar trebui să plătească, pe lângă contribuţia de 10% pentru sănătate, şi un procent din venitul lor lunar, dacă vor să le fie plătite şi concediile medicale.

O mare categorie de persoane, din care fac parte circa 400.000 de avocaţi, practicieni în insolvenţă, executori, notari, experţi contabili, evaluatori, consultanţi, medici, farmacişti, arhitecţi, instructori auto sau sportivi, ziarişti freelanceri ar trebui să plătească, pe lângă contribuţia de 10% pentru Sănătate, încă 1%, contribuţie destinată asigurării pentru concedii şi indemnizaţii.

„În conformitate cu dispoziţiile OUG 158/2005, persoanele care nu sunt angajate (deci inclusiv persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente) pot opta să beneficieze de dreptul la concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, dacă achită o contribuţie pentru asigurarea pentru concedii şi indemnizaţii, diferită de contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Cuantumul acestei contribuţii este de 1% din venitul lunar înscris de contribuabil în contractul de asigurare de sănătate.

Cu alte cuvinte, această categorie de persoane asigurate nu-şi poate pierde calitatea de asigurat de sănătate şi nici dreptul la concedii medicale plătite (în cazul în care a optat pentru acest drept) indiferent de situaţia regularizărilor anuale ale contribuţiei de asigurări sociale de sănătate”, a informat miercuri CNAS.

În legătură cu această taxă de 1%, av. Gheorghe Piperea a spus că este un tip special de asigurare socială, pe care persoanele care obţin venituri din activităţi independente o pot plăti pentru concediul medical, indiferent daca va fi platit sau nu regulărizarile de CASS.

   

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite