Surpriză pe piaţa imobiliară: locuinţele din periferii încep să se scumpească
0La Târgul Imobiliar Naţional, care se deschide joi, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, mai mulţi dezvoltatori afişează preţuri în creştere faţă de ediţia din toamna anului trecut.
La sfârşitul anului trecut, preţurile locuinţelor ajunseseră atât de jos pe piaţa imobiliară încât deveniseră comparabile cu costurile de producţie a acestora, fenomen semnalat la vremea respectivă de „Adevărul“.
Mai exact, locuinţe la care costul de construcţie oscila între 500 şi 700 de euro pe metrul pătrat erau oferite cu 600-800 de euro/mp. Acest moment de minim se pare că a fost depăşit şi preţurile au început să urce din nou, dacă avem în vedere ofertele afişate, începând de joi, la Târgul Imobiliar Naţional (tIMOn).
Scade concurenţa dintre vânzători
Dezvoltatorii imobiliari au crescut preţurile la locuinţele din unele ansambluri rezidenţiale, faţă de anul trecut, pe fondul reducerii stocului de apartamente şi a concurenţei în anumite zone din Bucureşti, potrivit organizatorilor tIMOn.
O analiză a ofertelor expuse la tIMOn – Piaţa Constituţiei din Bucureşti, între 18 şi 21 aprilie – arată că preţurile locuinţelor au scăzut în centru, pentru a creşte surprinzător în unele zone, chiar periferice. Cauza: stocul de apartamente este în scădere, iar concurenţa dintre vânzători scade spre zero, ceea ce face ca în anumite zone sau segmente de piaţă să existe chiar monopoluri ale unor dezvoltatori.
„Înregistrăm o tendinţă surprinzătoare, într-o piaţă care oricum s-a comportat atipic în ultimii patru ani: creşterea preţurilor la câteva ansambluri rezidenţiale, faţă de ediţia din toamnă a tIMOn. Mai mult decât atât, nu vorbim întotdeauna de ansambluri noi, de ansambluri de lux sau de zone centrale; din ceea ce ne-au comunicat expozanţii, avem creşteri de preţuri în cartiere şi chiar spre periferie. Explicaţia este simplă: stocul scăzut de locuinţe. Acolo unde nu mai există concurenţă, pentru că, spre exemplu, ansamblul concurent a finalizat vânzările, dezvoltatorul rămas pe piaţă creşte preţul. Este o regulă simplă, dar relativ periculoasă pentru piaţa rezidenţială, care are nevoie de stabilitate şi de încrederea cumpărătorilor“, a declarat Vlad Vlăsceanu, director tIMOn.
Scumpire cu câteva procente
Vlăsceanu a arătat, la conferinţa de presă a tIMOn, că majorările de preţ sunt de 1.000-2.000 de euro, respectiv 2-3% faţă de ediţia aceluiaşi târg din toamna anului trecut.
„Piaţa se mişcă, se vând două-trei, până la 10 locuinţe pe lună, cei cu 10 sunt performerii şi sunt cei care vând locuinţe care se adresează puterii de cumpărare a românilor, programului Prima Casă. Creşterile de preţ nu trebuie să le punem pe seama dorinţei de îmbogăţire a dezvoltatorilor. Este normal dacă nu ai concurenţă să îţi echilibrezi un pic planurile de afaceri, planurile cu banca şi finanţatorii, care ţi-au impus un anumit ritm de vânzare“, a adăugat organizatorul tIMOn.
Reduceri şi oferte la tIMOn
La târgul organizat în Piaţa Constituţiei vor fi expuse 150 de ansambluri rezidenţiale, reprezentând – potrivit organizatorilor – 90% din oferta de apartamente noi disponibilă pe piaţă. În total sunt scoase la vânzare 5.000 de locuinţe, dintre care 3.000 de unităţi sunt noi. Redăm în continuare câteva dintre ofertele remarcabile.
** Locuinţele scoase la vânzare au pe perioada evenimentului reduceri de preţuri care ajung la 20.000 de euro.
** O mare parte din expozanţi vin cu oferte de tipul mobilă sau electrocasnice cadou.
** Cea mai scumpă locuinţă expusă la târg are un preţ de aproape un milion de euro, în contextul în care majoritatea dezvoltatorilor imobiliari s-au orientat spre locuinţe mai ieftine, adresate publicului larg. Amplasat în zona Piaţa Română, imobilul cu opt camere, construit în 2008, este scos la vânzare la un preţ de 850.000 de euro.
** O serie de ansambluri rezidenţiale participă cu titlu de exclusivitate, însemnând că nici unul dintre aceste apartamente nu va putea fi regăsit la alte târguri de profil.
** Unii dezvoltatori plătesc celor care vor să cumpere o locuinţă prin credit avansul la Prima Casă.
„Cutia de chibrituri“ revine în forţă
Ion Cătuţoiu, directorul general al firmei de consultanţă RealTime, care promovează proiectul City Point, a observat că modelul apartamentelor cu camere mici, renumitele „cutii de chibrituri“, sunt din nou la mare căutare. El spune că noile proiecte sunt dezvoltate luând în calcul puterea de cumpărare, nivelul ratei bancare pe care îl pot susţine potenţialii cumpărători şi vor fi realizate cu suprafeţe mici, împărţite eficient, pentru a avea costuri reduse. „Vor fi alte tipuri de locuinţe, acestea vor semăna foarte mult cu apartamentele construite în anii ‘80, ideale pentru piaţă“, a spus Cătuţoiu.
La tIMOn, cele mai noi dintre ansamblurile rezidenţiale din Bucureşti, City Point din zona Aviaţiei şi Lemon Villa din zona Băneasa, vor fi prezente în premieră.