Suciu, BNR: Banca va întocmi un plan pentru repatrierea aurului. Ce riscuri trebuie luate în calcul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România trebuie să repatrieze 91,5% din aurul păstrat la Londra, potrivit legii iniţiate de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae, care este foarte aproape de a intra în vigoare, nemaifiind nevoie decât de semnătura preşedintelui Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, Banca Naţională a României va trebui să întocmească un plan punctual pentru repatrierea aurului, care să conţină toţi paşii care trebuie urmaţi.

„BNR trebuie să întocmească un plan de repatriere a aurului, în care să menţioneze paşii de urmat. Va trebui să găsim şi să contractăm firme care să asigure transportul. Aceste asigurări sunt foarte scumpe. Va trebui să le bugetăm. Apoi este nevoie de firme de securitate la Londra, care să efectueze transportul de la Banca Angliei, la aeroport.

Aici pot apărea şi probleme, pentru că este posibil să fie nevoie şi de întreruperea traficului rutier pe anumite porţiuni din Londra, pe unde va fi transportat aurul, nefiind exclus să avem nevoie de mai multe transporturi.

Este nevoie de altă firmă de securitate în avion şi o alta care să asigure transportul până la bancă. Nu excludem ca Armata să ne ajute cu un avion pentru repatrierea aurului. Toate acestea trebuie cuprinse într-un plan detaliat, care să conţină toate costurile egate de transport”, a declarat pentru „Adevărul” purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Citeşte şi: 

Repatrierea aurului: Până când trebuie adusă cea mai mare parte din aurul păstrat de România la Londra

În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaţionale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme şi 790 grame de aur fin, reprezentând 9-10% din rezervele internaţionale ale ţării. Cantitatea de aur din rezervă este aproximativ aceeşai din 2007 până în prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde de euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018. Circa 60%, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operaţiuni care vizează aurul României.

Legea repatrierii aurului prevede ca România să mai păstreze doar 5,185 tone de aur în străinătate de, iar repatrierea să fie de peste 56 de tone, respectiv 91,5% din cantitatea actuală aflată în străinătate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite