Subvenția pentru motorina din agricultură. Câţi fermieri vor beneficia de acest ajutor
0Aproape 90 de milioane de lei vor intra în conturile a peste 10.700 de beneficiari pentru motorina utilizată în agricultură în primul trimestru al acestui an, a anunţat marţi Ministerul Agriculturii.
,,MADR a aprobat prin ordin de ministru cantităţile de motorină utilizată în agricultură în primul trimestru al acestui an, determinate la plată de către APIA, pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare. Astfel, cantităţile totale de motorină prevăzute în actul normativ sunt de 58.540.501 litri, iar valoarea totală a ajutorului de stat aferent este de 89.515.233 lei, pentru un număr de 10.729 beneficiari", arată Ministerul.
Ordinul a fost transmis la Monitorul Oficial, urmând ca APIA să demareze efectuarea plăţilor după publicare.
Potrivit MADR, prin Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014, până la finele anului 2023, se acordă ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, respectiv prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei, utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare.
Conform datelor transmise în ianuarie de Guvernul României, pentru anul 2023, subvenția care se acordă fermierilor ca ajutor de stat pentru motorina din agricultură, sub formă de rambursare, este de 1,529 lei/litru.
Luna aceasta, pe site-ul MADR a fost postat, în dezbatere publică, un proiect de hotărâre a Guvernului privind schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură.
Resursele financiare necesare aplicării schemei sunt în sumă totală de 3.000.000 lei, pentru perioada 2023 - 2025 și se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Schema de ajutor de stat se aplică întreprinderilor mici și mijlocii care își desfășoară activitatea în acvacultură, respectiv:
a) persoanelor fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, constituie potrivit prevederilor OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016 cu modificările si completările ulterioare;
b) persoanelor juridice;
Schema de ajutor de stat nu se aplică beneficiarilor prevăzuți la alin. (1) dacă se află în una dintre următoarele situații:
a) sunt întreprinderi aflate în dificultate;
b) sunt întreprinderi care fac obiectul unui ordin de recuperare neexecutat în urma unei decizii anterioare a Comisiei prin care un ajutor este declarat ilegal sau incompatibil cu piața internă;
c) sunt întreprinderi care nu pot solicita sprijin din partea Fondului european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură din motivele prevăzute la art.11, din Regulamentul (UE) 2021/1139 al Parlamentului European și al Consiliului din 7 iulie 2021 de instituire a Fondului european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură și de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1004;