Studiu: 2018 va fi nefavorabil pentru afaceri, din cauza modificărilor fiscale şi legislative

0
Publicat:
Ultima actualizare:
business consultanta

Numărul companiilor care se aşteaptă la scăderea profitului în acest an s-a dublat faţă de anul trecut, situaţie asemănătoare şi în cazul celor care spun că nu vor creşte investiţiile, se arată în studiul „Evoluţia afacerilor în 2018”, lansat de Valoria.

Conform studiului „Evoluţia afacerilor în 2018” lansat azi de Valoria şi realizat în parteneriat cu Doingbusiness.ro, procentul companiilor care se aşteaptă la scăderea profitului este de două ori mai mare decăt la începtul anului trecut, iar al celor care spun că nu cresc investiţiile este de 18% în 2018 faţă de numai 10% la începutul lui 2017. 

La întrebarea „cum credeţi că va fi anul 2018 pentru afaceri comparativ cu anul 2017?”, scorul total al răspunsurilor exprimate pe o scală de la 1 – total nefavorabil la 10 – total favorabil a fost de 4,4. 

„Apetitul pentru investiţii continuă să se erodeze, pentru majoritatea respondenţilor creşterea salariului minim afectează profitabilitatea, iar încrederea că 2018 va fi mai favorabil decât 2017 este la cote extrem de scăzute. Paradoxul anului 2017 continuă la scală redusă şi în 2018 – creştere economică şi recesiune de moral, urmare a evoluţiilor fiscale şi legislative din ultimele luni”, a declarat Constantin Măgdălina, Expert Tendinţe şi Tehnologii Emergente, co-autor al cercetării.

Doar firme din IT şi industria farmaceutică se alteaptă la creşterea cifrei de afaceri 

Faţă ediţia de la începutul anului 2017, perspectiva de creştere a companiilor este puţin mai conservatoare. Rezultatele cercetării indică o creştere de 7 puncte procentuale a companiilor care se aşteaptă la cifre de afaceri mai mari cu 5%-10%, contrabalansată de o scădere de 4 puncte  a celor care prognozează o creştere a cifrei de afaceri cu 20%-30% şi de o scădere de 3 puncte  a celor care se aşteaptă la o cifra de afaceri mai mare cu peste 30% în acest an. 

La nivel de industrii, cea mai mare creştere a cifrei de afaceri de 10%-20% este previzionată de 24% dintre firmele de IT şi 37% dintre firmele din industria farmaceutică şi de sănătate.

Pesimism în privinţa creşterii profitului

Previziunile privind evoluţia profitului de la începutul anului 2018 sunt mai pesimiste decât la începutul anului trecut. Deşi 24% dintre companii (faţă de 18% anterior) se aşteaptă ca profitul lor să crească cu 5%-10% în acest an, vedem scăderi de 3 puncte procentuale până la 7 puncte  pe toate palierele de creştere semnificativă. 

De asemenea creşte de la 6% la 12% numărul companiior care spun că profitul lor va scădea în acest an faţă de anul trecut. Cea mai importantă creştere a profitului,de 10%-20%, o preconizează firmele din agricultură şi alimentaţie şi cele din industria farmaceutică şi de sănătate.

Scade interesul pentru investiţii

Conform rezultatelor cercetării, 18% dintre companii spun că nu vor creşte investiţiile în anul 2018, faţă de numai 10% în 2017. Potrivit studiului, 46% dintre firme vor să îşi crească investiţiile cu 1%-10% faţă de 36% anterior. 

Mai mult, doar 6% dintre companii spun că vor creşte investiţiile cu 20%-30% în 2018, comparativ cu 17% în anul anterior. Cele mai multe firme din energie şi utilităţi (50%) spun că vor creşte investiţiile cu 1%-5% în acest an, dar cele mai multe din agricultură şi alimentaţie (25%) spun că vor creşte investiţiile cu 10%-20%. 

„Cercetarea Evoluţia afacerilor în 2018 este un demers oportun de comunicare cu mediul de business din România. Dincolo de poza macroeconomică oficială, rezultatele acestei cercetări surprind dinamica percepţiei decidenţilor prin adăugarea an de an a rezultatelor fiecărei ediţii. La început de 2018 constatăm deprecierea sentimentului de business comparativ cu începutul anului 2017. Acolo unde apar, creşterile sunt fie marginale, fie pe paliere inferioare. Se adânceşte neîncrederea în favorabilitatea evoluţiilor economice în 2018 faţă de 2017. Dacă socotim că în economie moneda de schimb este încrederea atunci absenţa acesteia creşte costul de a face business în România şi funcţionează ca o profeţie auto-împlinită”, spune Elena Badea, Managing Partner Valoria. 

13% din companii fac concedieri în 2018

24% dintre companiile româneşti nu se aşteaptă la nici o creştere a numărului de angajaţi în 2018 faţă de 17% în anul anterior. În acelaşi timp, 63% dintre companii faţă de 79% anterior spun că se aşteaptă ca personalul lor să crească în acest an. Mai mult, 13% dintre companii se aşteaptă ca numărul lor de angajaţi să scadă în 2018, faţă de 4% în 2017.

La nivel de industrii, 35% dintre firmele de producţie industrială, 27% dintre cele de construcţii şi imobiliare, 31% din industria de agricultură şi alimentaţie, 40% din telecomunicaţii şi 37% dintre companiile de energie şi utilităţi spun că vor menţine în 2018 acelaşi număr de angajaţi ca în 2017.

Creşterea salariilor afectează companiile

Dacă la începutul anului 2017, 4% dintre companii nu previzionau creşteri salariale, în 2018 procentul creşte la 17%. Creşte cu 8 puncte procentul companiior care vor creşte salariile cu 1%-5% în 2018, faţă de anul anterior. Ajustările se regăsesc la companiile care se aşteaptă ca salariile să crească cu 5%-10% (-11 puncte ) şi la cele care se aşteaptă la creşteri salariale de 10%-20% (-9 puncte ). 

Creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată de la 1450 lei la 1900 lei de la 1 ianurie 2018 afectează companiile, în principal, prin scăderea profitabilităţii (70%). 

Pe locul doi ca impact, 29% dintre companii spun că este creşterea peste pragul de sustenabilitate a costurilor cu forţa de muncă, iar pe locul al treilea 24% dintre companii au pus reducerea numărului de salariaţi. 20% dintre companii spun că nu sunt impactate de această schimbare şi doar 1% au bifat intrarea în insolvenţă şi respectiv suspendarea temporară a activităţii companiei. 

Schimbările din domeniul fiscal dau bătăi de cap firmelor

Cele mai importante provocări pentru companii la începutul anului 2018 sunt: schimbările din domeniul fiscal (62%), lipsa forţei de muncă (59%), creşterea productivităţii (37%), motivarea salariaţilor (25%) şi creşterea costurilor (21%).

Cele mai importante oportunităţi pentru companii la începutul anului 2018 sunt: creşterea economică (72%), creşterea consumului (69%), creşterea exporturilor şi deschiderea altor pieţe (52%), digitalizarea şi oportunităţile din online  (41%) şi accesarea fondurilor europene şi a finanţărilor pentru IMM-uri (36%). 

„Studiul Evoluţia afacerilor în 2018 se diferenţiază prin trasabilitate, comparativitate şi relevanţa statistică a sute de companii respondente din România. Cercetarea noastră sintetizează opinia companiilor din România cu privire la principalii indicatori relevanţi pentru acestea. Rezultatele consemnează neîncrederea în evoluţiile economice din 2018. Independent de particularităţile fiecărei industrii, analiza comparativă cu datele similare aceleaşi perioade din 2017 arată evoluţia negativă a principalilor indicatori. În condiţiile presiunii tot mai mari din mediul de operare, companiile sunt tot mai precaute. Nota de încredere pe care companiile din România o dau mediului de operare arată necesitatea unei reexaminări a măsurilor fiscale şi legislative propuse sau aprobate”, a declarat Dumitru Ion, CEO Kompass Romania si Doingbusness.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite