Zeci de mii de locuri de muncă sunt disponibile în România. Care sunt cele mai căutate meserii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Amazon
Foto: Amazon

Un număr de 23.662 de locuri de muncă sunt vacante la nivel naţional în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), potrivit datelor furnizate de agenţii economici, transmite instituţia.

Conform sursei citate, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru poziţiile: muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (1.679 de lo-curi de muncă); lucrător comercial (1.054 locuri de muncă); agent de securi-tate (1.008); manipulant mărfuri (985); muncitor necalificat în industria con-fecţiilor (953); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (699); montator subansamble (678); su-dor (625); ambalator manual (591); confecţioner-asamblor articole din textile (529); lăcătuş mecanic (495).

Dintre cele 23.662 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, 1.489 sunt destinate persoanelor cu studii su-perioare (inginer în diferite domenii de activitate; specialist în domeniul calităţii; programator; funcţionar administrativ; consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist în economie generală etc.), iar 5.416 locuri de muncă sunt dedicate persoanelor cu studii liceale sau postliceale (lucrător comercial; manipulant măr-furi; agent de vânzări; ambalator manual; vânzător etc.).

Alte 7.362 locuri de muncă sunt pentru persoanele cu studii profesionale (su-dor; lăcătuş mecanic; operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice; confecţioner-asamblor articole din textile; stivuitorist etc.).

Restul de 9.395 locuri de muncă fiind destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor; agent de securitate; muncitor necalificat în industria confecţiilor; montator subansamble; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet etc.).

Baza de date a ANOFM este în dinamică şi se actualizează în timp real în funcţie de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum şi de numărul repartiţiilor emise în vederea ocupării.

Pe de altă parte, angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin inter-mediul reţelei EURES România, 568 locuri de muncă vacante, cele mai multe în Germania - 252, pentru tăietori de carne şi lucrători în producţie.

În Danemarca sunt disponibile 165 de locuri de muncă, pentru lucrători în ag-ricultură.

Un număr de 80 locuri de muncă sunt anunţate în Norvegia, pentru poziţiile schelar, mecanic auto, tâmplar, betonist, şofer de autobuz.

Alte 27 locuri de muncă sunt vacante în Finlanda, pentru poziţiile mecanic caroserie auto, muncitor asamblare, muncitor în industria alimentară.

În Olanda sunt disponibile 23 de locuri de muncă, pentru lucrători în pepinieră şi muncitori, iar 7 locuri de muncă sunt vacante în Estonia, pentru sudori şi tăietori de lemne.

Şi în Franţa sunt anunţate 7 locuri de muncă, pentru farmacist, sudor, me-canic utilaje agricole, iar 3 locuri de muncă pentru îngrijitori sunt disponibile în Irlanda.

Un loc de muncă pentru chirurg plastician este anunţat în Elveţia, iar un loc de muncă pentru manager trafic aerian este vacant în Malta.

Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat proiectul de Hotărâre privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2022.

Astfel, potrivit datelor transmise de Ministerul Muncii,  în acest an, 100.000 de lucrători străini ar putea fi admişi pe piaţa forţei de muncă din România pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă înregistrat în domenii precum cel al construcţiilor de clădiri, de drumuri, transporturi rutiere, în restaurante, hoteluri, panificaţie etc.

Contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă se stabileşte anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale. 

Sursa citată reaminteşte că, pentru anul 2021, a fost stabilit iniţial un contingent de 25.000 de lu-crători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă, suplimentat ulterior la 50.000, printr-o nouă hotărâre de Guvern.

Citeşte şi: 100.000 de muncitori străini ar putea veni să lucreze în România în 2022

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite