Teodorovici, despre îngheţarea fondurilor UE pentru ţările care încalcă statul de drept: Trebuie să fim mult mai pragmatici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
valcov teodorovici guvern foto mediafax

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, în legătură cu intenţia Uniunii Europene de a îngheţa fondurile pentru ţările care încalcă statul de drept, că ar trebui să fim mult mai pragmatic, întrucât UE se află în competiţie cu alte puteri ale lumii, care ''nu aşteaptă chestiuni care li se năzare unora sau altora''.

"Aici este o discuţie mult mai largă, trebuie stabilite criterii, e un mecanism care trebuie stabilit în detaliu. Vorbim de bunăstarea Uniunii Europene, vorbim de faptul că suntem într-o competiţie cu alte puteri ale lumii. Celelalte puteri ale lumii nu aşteaptă chestiuni care li se năzare unora sau altora prin Parlament, Comisie, Consiliu. Nu, trebuie să fim mult mai pragmatici la nivel european. Trebuie să fim cu adevărat competitori sau, în fine, pe româneşte, să ne încalece unii sau alţii, economic, din afara Europei. Trebuie să fim mult mai pragmatici", a spus Teodorovici, citat de Agerpres

Totodată, în ceea ce priveşte discuţiile pe tema fondurilor de coeziune, dacă acestea trebuie să scadă sau crească, Teodorovici a subliniat că această temă se discută an de an.

"Unii îşi doresc să scadă, alţii să crească. România şi alte state doresc păstrarea acelor anvelope financiare, atât în ceea ce priveşte fondurile de coeziune, cât şi politica agricolă comună. Acum este şi un context care creează o situaţie mai agitată, respectiv Brexit-ul, un contributor important. Trebuie să găsim o cale să suplinim diferenţa de sumă, în cazul în care se produce această plecare. Dar sunt discuţii şi căutăm cele mai bune abordări", a arătat ministrul Finanţelor.

Potrivit acestuia, este foarte important şi modul în care se cheltuiesc banii.

"Orice fel de întârziere poate crea, aşa cum a fost în precedentul cadru financiar, întârzieri în lanţ în fiecare stat membru. Trebuie să învăţăm din experienţa trecutului. România aduce un aport foarte important de expertiză, pe partea tehnică, şi o implicare politică poate altfel decât era până acum la nivel european", a adăugat mai spus Teodorovici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite