Scrisoare deschisă către Guvern şi autorităţi privind situaţia dramatică a turismului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
voucher de vacanta

Membrii Federaţiei Patronatelor din Turismul României (FPTR) cer atât preşedintelui Klaus Iohannis cât şi Guvernului, o serie de măsuri prin intermediul cărora poate fi diminuat impactul major pe care pandemia îl are asupra sectorului turism şi serviciilor conexe din ţara noastră.

Astfel, reprezentanţii FPTR solicită, printr-o scrisoare deschisă, operaţionalizarea măsurii care prevede compensarea în cuantum de 20% a pierderilor la cifra de afaceri a companiilor cu cod CAEN specific, alocarea disponibilităţilor băneşti către măsura M2, astfel încât banii să ajungă cât mai repede în conturile agenţilor economici, dar şi acordarea cât mai rapidă a voucherelor de vacanţă.

Potrivit federaţiei, turismul este un întreg ecosistem format din sute de mii de angajaţi, patroni, furnizori – asupra cărora planează spectrul şomajului şi al falimentului deoarece este unul dintre sectoarele economice dramatic afectate de pandemia provocată de apariţia virusului SARS-Cov-2.

”După ce am lucrat luni de zile, începând cu aprilie 2020, alături de reprezentanţii Guvernului, la identificarea şi fundamentarea unor soluţii concrete pentru acest sector de activitate cu capital românesc, preponderant în turism, asistăm la luarea unor decizii care ne împing în colaps economic!”, transmit reprezentanţii asociaţiilor de turism.”, precizează membrii FPTR, adăugând că, deşi Uniunea Europeană a acordat un buget suficient pentru sprijinul companiilor afectate de pandemie, mai ales pentru ramura de activitate turism, şi Guvernul Romaniei a promis o infuzie de 500 milioane de euro pentru turism, dar banii nu au fost alocaţi nici până în acest moment. 

”Perspectivele sunt şi mai sumbre pentru că s-a anunţat eliminarea voucherelor de vacanţă, ceea ce înseamnă distrugerea turismului cu o sumă ce depăşeşte 300 milioane de euro. Efectul acestei decizii care a fost luată fără ca mediul de afaceri să fie consultat, s-a reflectat imediat în scaderea rezervărilor turistice, ceea ce reprezintă încă o mână de pământ aruncată pe sicriul în care zace turismul românesc. Voucherele de vacanţă sunt o formă de sprijin pentru angajaţii care au beneficiat de acestea, în condiţiile in care statisticile europene arată că românii alocă printre cele mai mici bugete pentru vacanţă, iar în perioade de criză, aceasta este prima cheltuială pe care o taie de pe listă.”, se menţionează în scrisoarea deschisă.

Conform sursei citate, cifrele oficiale sustin afirmatia de mai sus şi, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în perioada 2014-2016, s-au clasificat un numar de 41,493 de spaţii de cazare. 

Începând cu anul 2017, datorită introducerii voucherelor de vacanţă, numărul spaţiilor de cazare clasificate a crescut brusc şi evident, până în anul 2019 fiind clasificate 128,144 de spaţii de cazare. 

”Aşadar, un număr triplu de unitati de cazare. Statisticile ne indica faptul că, pe lângă diminuarea turismului la negru şi creşterea gradului de colectare, voucherele de vacanţă au stimulat investitiile in turism, ceea ce a dus, implicit, la creşterea numărului de locuri de muncă în turism. Este de asteptat ca una dintre consecinţele directe ale eliminării voucherelor să fie scăderea sumelor colectate de stat; îşi permite un stat afectat la rândul său de pandemie să se lipsească de aceste sume?”, subliniază reprezentanţii din sectorul turismului.

Aceştia precizează că, privind retrospectiv şi analizând declaraţiile făcute, la finalul anului trecut, de reprezentanţii Guvernului, dând asigurări că voucherele de vacanţă se vor acorda în continuare şi că banii pentru Masura M2 nu vor întârzia să apară, tragem concluzia că au fost doar afirmaţii cu valoare electorală.

 De asemenea, oficialii FPTR susţin că, declaraţiile recente din presă conform cărora mai exista vouchere nefolosite „în piaţă”  în valorea de 2,4 mld lei au indus în eroare opinia publică. 

”Vrem să ştim exact pe ce baze sunt fundamentate aceste declaraţii publice şi cerem asumarea publică a dezinformării deoarece din informaţiile primite de la Ministerul Finanţelor rezultă că valorea voucherelor disponibila este de 4 ori mai mică.”, menţionează reprezentanţii turismului din România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite