România este un paradis investiţional. Pentru Fisc, nu pentru contribuabili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este considerată de mai marii ANAF drept un „paradis investiţional” din punct de vedere al taxelor, pe care aceştia le consideră cele mai mici din Uniunea Europeană. Afirmaţia îi aparţine chiar vicepreşedintelui ANAF, Daniel Tudor, prezent luni la o conferinţă dedicată „Zilei antreprenorului”.

„În ultima perioadă, nu ştiu câţi dintre dumneavoastră aţi observat, au existat iniţiative legislative care să sprijine antreprenoriatul. Astăzi, din punctul meu de vedere, numai cine nu vrea să-şi plătească taxele nu o face. Trebuie să recunoaştem, şi în discuţiile cu organizaţiile profesionale, am ajuns la concluzia că România este un paradis investiţional astăzi. Avem taxare la nivelul cel mai mic din Uniunea Europeană în mai multe domenii de activitate”, a arătat Tudor, referindu-se, cel mai probabil, la programul de amnistie fiscală introdus recent de România, care permite, printre altele eşalonarea datoriilor sau chiar ştergerea lor în anumite condiţii.

Potrivit acestuia, problemele principale cu care se confruntă antreprenorii sunt şi problemele administraţiei publice, oferind drept exemplu forţa de muncă. „Digitalizarea agenţiei este un subiect principal. Noi am continuat partea de informatizare, am dezvoltat aplicaţii şi am achiziţionat câteva aplicaţii care continuă programul început, deci nu a fost lăsat pur şi simplu de izbelişte. Partea de digitalizare a trezoreriei este în stadiu foarte avansat”, a spus Tudor, citat de Agerpres.

Întrebat când va fi finalizată digitalizarea trezoreria statului, el a arătat că trezoreria nu este parte componentă a agenţiei fiscale, ci este parte a Ministerului Finanţelor Publice.

„Şi noi, ANAF, instituţie care monitorizează colectarea taxelor, avem nevoie de această zonă informatizată. Nu vreau să dau un orizont de timp, dar cred, de fapt sunt convins că până la sfârşitul anului va fi operaţională acea poveste cu online-ul pe zona de trezorerie”, a mai spus Tudor.

Domnija sa nu a amintit însă nimic despre faptul că taxele şi impozitele pe venit din România sunt absolut cele mai mari din Uniunea Europeană, ridicându-se la circa 41% din venitul brut.

În ultimii ani angajatorii, chiar şi cei din mediul privat, au fost obligaţi să crească salariile, plătind statului sume mai mari la buget, având în vedere că impozitul pe salariu reprezintă 10% din brut, contribuţiile pentru pensii de 25% şi cele pentru sănătate de 10%, adică sume mai mare în cazul majorării venitului brut.

Nici aceste aspecte, care afectează deopotrivă angajaţii şi angajatorii, nu par să fie luate în calcul de oficialul de la ANAF, atunci când spune că România este un paradis pentru investirori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite