Războiul Teodorovici - Mişa ia amploare. Ce reacţie a avut şeful ANAF

Războiul Teodorovici - Mişa ia amploare. Ce reacţie a avut şeful ANAF

Demiterea a şefului ANAF, Ionuţ Mişa, solicitată premierului Viorica Dăncilă de către ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, ar putea fi luată astăzi în discuţie, prima zi lucrătoare din acest an.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cererea de demitere a şefului ANAF s-ar afla, potrivit Digi24, pe masa premierului Viorica Dăncilă, care se întoarce astăzi la serviciu după vacanţa de Anul Nou.
 
Întrebat ce părere are despre posibila sa demitere, Ionuţ Mişa a declarat pentru sursa citată că Teodorovici ar trebui de fapt să felicite Fiscul pentru rezultatele obţinute.
 
„Nu ştiu despre ce solicitare ar fi vorba. Public, ministrul nu a făcut nicio declaraţie de acest gen. Cred că ar fi şi foarte greu să facă o astfel de solicitare, având în vedere că ANAF are cele mai mari încasări din istorie şi mult peste ce a fost prevăzut iniţial în legea bugetului. Cel mult să felicite public angajaţii şi conducerea ANAF pentru rezultatele deosebite care au contribuit major la încadrarea în deficit”, a declarat Ionuţ Mişa.
 
Eugen Teodorovici i-a reproşat adeseori lui Mişa slaba colectare a taxelor, avertizând că, dacă nu-şi face bine treaba, ANAF va fi restructurat.
 
 
În luna aprilie a anului trecut, Teodorovici l-a atenţionat pe Mişa că va trebui să respecte ţintele privind încasările, care au stat la baza bugetului pe 2018, ţinte stabilite chiar de Mişa în 2017, când acesta a îndeplinit funcţia de ministru al Finanţelor.
 
În luna iulie a anului trecut, Teodorovici a repetat avertismentul şi a spus că Mişa trebuie să lucreze ”foarte, dar foarte mult” pentru a se ridica la nivelul său de exigenţă şi nu acceptă nicio deviere de la planul de încasări stabilit chiar de Mişa în 2017.
 
La finalul anului trecut, Teodorovici ar fi cerut premierului Dăncilă, printr-o scrisoare, demisia lui Mişa, nefiind mulţumit de activitatea sa în fruntea ANAF, potrivit surselor consultate de News.ro.
 
Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele 11 luni cu un deficit de 26 miliarde lei (5,58 miliarde euro), 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB), de aproape trei ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate recent pe site-ul Ministerului Finanţelor.
 
În primele 11 luni din 2017, deficitul bugetar a fost de 10,2 miliarde lei, respectiv 1,21% din PIB. În aceeaşi perioadă din 2016, deficitul bugetar a fost de 5,5 miliarde lei, respectiv 0,73% din PIB.
 
Acuzaţi că măsluiesc datele reale pentru a nu depăşi deficitul
 
În ultimul timp, Opoziţia şi fostul şef al ANAF, Gelu Diaconu au acuzat Ministerul Finanţelor că măsluiesc cifrele prezentate în execuţia bugetară, astfel încât aceasta să respecte deficitul bugetar asumat de România în faţa Uniunii Europene.
 
”Măsluirea cifrelor este un termen mai corect decât falsificarea propriu-zisă. Eu am susţinut în mod repetat că guvernul va apela la aşa ceva, mai ales cu prilejul aşa-ziselor rectificări bugetare pozitive”, a declarat Gelu Diaconu, în exclusivitate pentru PSNews, declaraţia prezentată şi pe pagina de Facebook a fostului şef al ANAF.
 
”Vă pot exemplifica. Ei umflă ”din pix” veniturile programate la rectificare, pur şi simplu fără nicio legătură cu realitatea, apoi reduc la sânge cheltuielile cu investiţiile şi pe cele cu bunuri şi servicii în execuţia de până la sfârşitul anului. O mare parte din cheltuieli le amână sine-die, pe anul următor. Pe de o parte, li se creează iluzia ordonatorilor de credite că au alocate sume, dar pe de altă parte li se blochează administrativ efectuarea cheltuielilor.
 
Sau mai pot face următorul lucru: iau în calcul pe venituri ale anului curent fonduri europene primite în contul unor proiecte finanţate bugetar din resurse aferente altei perioade”, a adăugat fostul preşedinte al ANAF
 
Aceeaşi acuzaţie a fost adusă MFP şi de liberalul Florin Cîţu, declaraţie faţă de care ministrul Eugen Teodorovici s-a arătat extrem de deranjat.
 
Vrea să pună „botniţă” presei
 
Ca atare, Teodorovici a ameninţat jurnaliştii că vor fi amendaţi dacă se dovedeşte că nu verifică informaţiile.
 
"Nu ştiu dacă presa este obligată prin lege să verifice înainte informaţiile şi pe urmă să le publice - dar o să verific personal acest lucru - şi dacă nu există în lege o să propun eu modificarea aceasta, inclusiv o amendă. Este inacceptabil ca o persoană publică importantă, vicepreşedinte de partid, aşa cum este Florin Cîţu, să dea astfel de informaţii, în condiţiile în care Eurostat confirmă datele mele.
 
Nu e corect să dezinformezi populaţia. Cei care sunt pe zona de Finanţe din Europa îşi dau seama că aşa ceva nu se face, dar îşi dau seama cum este şi presa la noi, dacă nu verifică nici măcar o dată o informaţie de acest gen, o informaţie de natură economică care poate să inducă în eroare mediul de afaceri, poate afecta imaginea de ţară. Cum îşi poate imagina cineva că ministrul de Finanţe, fie el şi din România, poate face aşa ceva: să manipuleze datele oficiale. Eu nu sunt de ieri, de azi în sistem, sunt de o viaţă întreagă şi nu m-am jucat cu datele niciodată.
 
Când am spus ceva, aşa a fost. A spus că nu ne încadrăm în deficit, iată că ne-am încadrat şi chiar mai jos, a spus că inflaţia ajunge la 12% în decembrie şi nu a ajuns, iar acum a luat-o în alt sens, că am falsificat datele. I-au spus lui oameni din finanţe... Este o bazaconie totală, o imbecilitate, pe româneşte" , a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
 
Pe de altă parte, ministrul nu a dorit să comenteze informaţia apărută în spaţiul public conform căreia a trimis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care cere înlocuirea lui Ionuţ Mişa de la conducerea ANAF.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: