Premierul Orban anunţă ce păstrează şi ce abrogă din „fatidica Ordonanţă 114“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban FOTO gov.ro
Ludovic Orban FOTO gov.ro

Premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul îşi va suma răspunderea pentru modificarea Ordonanţei 114, astfel încât să anuleze prevederile din sectoarele energie, bancar, comunicaţii şi pensii, însă nu se vor atinge de sectorul construcţiilor.

Liderii PNL reuniţi luni în Biroul Permanent Naţional (BPN) au aprobat prin vot ca Guvernul Orban să îşi angajeze răspunderea pe două pachete de legi distincte, dintre care unul pe economie. 

„Biroul Politic a lăsat la latitudinea Guvernului momentul angajării răspunderii”, a precizat Ludovic Orban, care a numit „fatidică“ Ordonanţa 114. 

El a spus că, la nivelul Parlamentului, dezbaterile care se poartă în jurul OUG 114 nu se duc „în direcţia pe care ne-o dorim”. 

Premierul a precizat că prevederea din Ordonanţa 114 de care Executivul nu se va atinge este cea referitoare la sectorul de construcţii. „Din capul locului vă spun că nu vom abroga prevederile din sectorul de construcţii. Din păcate ar duce la distrugerea sectorului de construcţii pentru că toate companiile din domeniul construcţiilor au schimbat contractele de muncă în baza prevederilor din OUG 114, iar dacă am reveni la sistemul anterior legat de salariul minim şi sistemul de impozitare şi percepere a contribuţiilor, practic am trimite în faliment foarte multe firme. Noi ne dorim dezvoltarea sectorului de construcţii pentru că atunci când vom da drumul la toate lucrările care sunt finanţate din fonduri europene, în cursul anului viitor, vom avea nevoie de un surplus de forţă de muncă pe piaţa construcţiilor de cel puţin 250.000 de noi angajaţi”, a spus Orban.

Ordonanţa 114 stabileşte pentru salariaţii din domeniul construcţiilor un salariu minim brut garantat în plată de 3.000 lei lunar, pentru perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2028.

Ludovic Orban a precizat însă că vor fi anulate prevederile privind domeniul energiei, precum plafonarea preţului la care vând producători energia electrică şi gazul natural către consumatori, dar şi supraimpozitarea sistemului bancar şi în domeniul comunicaţiilor, prevederile referitoare la Pilonul 2 de Pensii şi la „fantomaticul Fond de Dezvoltare şi Investiţii”.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite