Orban: Ordonanţa 114, act normativ criminal. Anulăm toate taxele tâmpite. Nu va fi apocalipsă dacă se aplică legea pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul PNL va încerca să anuleze toate „taxele tâmpite” introduse în principal prin Ordonanţa 114, dar şi supraacciza la carburanţi, a declarat miercuri premierul Ludovic Orban, care a precizat că nu va fi apocalipsă dacă se va aplica legea pensiilor.

„În ultimii ani, marele păcat al guvernărilor a fost instabilitatea legislativă în domeniul fiscal, modificările repetate peste noapte ale Codului fiscal şi ale Codului de procedură fiscală. A adus societatea într o stare de bulversare”, a declarat Ludovic Orban, la conferinţa „Buget şi fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri”, organizată de Curs de Guvernare.

El a declarat că Guvernul PNL va corecta prevederile Ordonanţei 114. „Noi am spus din capul locului că într-adevăr vrem să facem câteva corecţii la Ordonanţa 114, un act normativ criminal care creează probleme în toate domeniile de activitate. Încercăm să reparăm ce se poate repara, să anulăm toate taxele tâmpite. Noi cumpărăm gaz şi energie electrică la preţ aproape dublu – vorbim de companii, nu de cetăţean –, faţă de preţul la care e cumpărat de naţiunea germană. Cum să fim competitivi? Am ajuns să impunem nişte preţuri la gaz şi la energie electrică absolut aberante, care nu au nicio legătură cu costurile şi cu piaţa europeană. Nu ne putem atinge de reglem din domeniul construcţiilor, care nu ar fi trebuit introduse, dar au provocat consecinţe, a crescut toată grila de salarizare”, a precizat premierul.

Ludovic Orban a menţionat că trebuie desfiinţată supraacciza la combustibili. „A fost o mare prostie şi, deşi astăzi pare să producă bani, poate să fie un semnal foarte bun dacă renunţăm la ea. Vom face o analiză”, a menţional el.

Premierul a adăugat că Guvernul îşi doreşte o mai bună colectare la bugetul statului, dar trebuie să luăm în considerare şi faptul că impozitul pe venituri şi impozitul pe profit în România sunt mult sub media europeană, doar impozitarea muncii fiind peste media europeană. De asemenea, el a menţionat că, raportat la celelalte ţări europene, există şi impozit pe proprietate mai mic decât media UE.

Ludovic Orban a declarat totodată că nu va fi apocalipsă dacă se aplică legea pensiilor şi că Guvernul nu o va modifica prin Ordonanţă de Urgenţă, ci va face o analiză pentru a vedea ce măsuri trebuie luate pentru a susţine implementarea ei.

„În ce priveşte politica bugetară, toată lumea spune că dacă se aplică legea pensiilor va fi apocalipsă bugetară. Nu va fi. Legea pensiilor este în vigoare. Ca să schimbăm legea pensiilor ai nevoie de majoritate parlamentară. Eu nu vreau să dau Ordonanţă de Urgenţă în astfel de domenii sensibile. Vom face analiză extrem de serioasă cu ce măsuri trebuie să luăm şi mai ales care este capacitatea reală de a putea susţine plata pensiilor”, a menţionat Orban.

El a glumit, însă, spunând că se miră că Guvernul PSD „nu a făcut pe 100 de ani creşterea pensiilor”.

Referitor la bugetul pe anul 2020, premierul a declarat că Guvernul va încerca să îl construiască reducând cât se poate de mult deficitul. „(Deficit, n.r.) sub 3% pe 2020 este un obiectiv foarte ambiţios care este foarte greu de realizat”, a precizat Orban, care a spus că există numeroase constrângeri. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite