Daniel Dăianu: În 2021 va exploda bugetul. Bagi ţara în şanţ cu creşterea pensiilor. Trebuie stopată reducerea de taxe!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul nu poate suporta şocul aplicării legii pensiilor în forma actuală şi va exploda în 2021, iar ţara va fi băgată în şanţ, a declarat miercuri Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, la conferinţa „Buget şi fiscalitate 2020”, organizată de Curs de Guvernare.

„De ce este bugetul o mare urgenţă? Pentru că angajamentele asumate înseamnă un şoc pentru bugetul României. Puţini înţeleg că de fapt construcţia bugetului pe 2020 va exercita o presiune teribilă pe bugetul din 2021. Şi atunci va exploda bugetul. Eu consider că bugetul pe 2020 este un punct de inflexiune şi vom avea necaz foarte mare în 2021”, a declarat Daniel Dăianu.

Potrivit lui, România a mizat pe o colectare considerabil mai bună într-un an, însă nu poţi să corectezi astfel un şoc precum noua lege a pensiilor.

De asemenea, nici teza reducerii unor taxe nu este viabilă, susţine Dăianu. „Pe ce lume trăim? Iar să tăiem taxe şi impozite, în condiţiile în care vrem să mărim veniturile oamenilor? Trebuie stopată reducerea de taxe!”, susţine academicianul.

Daniel Dăianu a afirmat că anul acesta derapajul este foarte mare şi el a fost anticipat de Consiliul Fiscal. „Bugetul cum a fost construit pentru acest an a avut carenţe foarte mari şi de concepţie şi de neînţelegere a problemelor economiei. Derapajul de 4,3% ar trebui să ne îngrijoreze foarte mult”, susţine el.

În ceea ce priveşte legea pensiilor, Dăianu consideră că bugetul nu poate absorbi acest şoc. „Sunt oameni care nu au simţul măsurii, nu au simţul proporţiilor, este vorba de a-ţi da seama ce înseamnă un deficit de 6-7% din PIB. Moment al adevărului este 2020. Ştiu că este an electoral, dar bugetul din anul 2020 pune sămânţă pentru cel din 2021. Creşterea pensiilor din 2020 triplează deficitul în 2021. Bagi ţara în şanţ”, afirmă Dăianu.

El susţine că dacă ne-am propune pe 2020 un deficit de 3,5-3,6% din PIB ar fi o performanţă şi trebuie să ţintim un astfel de deficit.

„Nu ai nici cum să striveşti, pentru că poţi să exagerezi şi în direcţia cealaltă. Trebuie să corectăm, nu să uităm de măsuri, dar să avem în vedere o aplicare care este în corelaţie cu realitatea acestei ţări. Dacă omori economia va fi durere şi va suferi toată lumea. Corecţia prin inflaţie este o prostie. Nu ar rezista leul, iar economia ar fi destabilizată, am da un semnal foarte rău, ar afecta riscul suveran al ţării. Nu se pune problema nici de a tăia salarii şi pensii”, a precizat Dăianu.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite