Nuclearelectrica vrea să crească echipa de nuclearişti. Ce oportunităţi oferă studenţilor şi elevilor din instituţii tehnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN) acordă un număr de 51 de burse elevilor şi studenţilor din anii terminali ai instituţiilor de învăţământ cu profil tehnic, în cadrul Programului de burse 2021-2023 Tânărul Nuclearist.

Potrivit reprezentanţilor companiei, programul face parte din strategia de dezvoltare a companiei şi de valorificare

a potenţialului tinerilor din România.

Înscrierile se pot face în perioada 15 septembrie 2021 – 15 octombrie 2021 pe site-ul companiei.

„Asigurarea resurselor umane pentru companie, prin raportare la proiectele de investiţii pe termen mediu şi lung, este o prioritate pentru Nuclearelectrica. În prezent, Nuclearelectrica, prin sucursala CNE (Centrala Nucleaelectrica de la Cernavodă) exploatează Unitatile 1 si 2, iar prin Sucursala FCN Piteşti produce combustibil nuclear. 

Astfel, Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 18% cu energie nucleară în totalul producţiei de energie, la nivel naţional. În acelaşi timp Nuclearelectrica are în dezvoltare proiecte majore de investiţii, în valoare de aproximativ 9 miliarde Euro, prin care devine un pilon al decarbonizarii, generând în acelaşi timp un efect multiplu de dezvoltare micro- şi macro-economică. 

SNN realizează aceste proiecte prin creşterea unei noi generaţii de nuclearişti, prin atragerea, retenţia şi formarea tinerilor din România, prin valorificarea potenţialului acestora.”, transmit reprezentanţii SNN.

Potrivit acestora, compania şi-a propus astfel să crească o nouă generatie de specialişti pentru Proiectul de Retehnologizare a Unităţii 1 şi operarea ulterioară a Unităţii 1 încă 30 de ani după retehnologizare, Proiectul Unităţilor 3 si 4 cu intrarea în exploatare comercială în anul 2031, Instalaţia de Detritiere, producţia de Cobalt 60. 

De asemenea, SNN are în plan implicarea în proiecte inovative, precum reactoarele modulare mici (SMR), producţia de hidrogen curat, tehnologii de ultimă generaţie care vor juca un rol major în decarbonizare în viitor, alături de flota curentă de reactoare. 

În acest sens, compania intenţionează să formeze o nouă generaţie de specialişti care au oportunitatea de a se specializa în tehnologii inovatoare.

„Retenţia tinerilor în România depinde şi de actorii economici. Asfel, unul dintre obiectivele majore ale strategiei de resurse umane ale Nuclearelectrica este oferirea de oportunităţi de creştere în carieră pentru tinerii din România într-o companie românească cu proiecte de dezvoltare care pot constitui o provocare pentru cariera oricarui tânar

pasionat de tehnologie şi domeniul energetic. 

Potrivit statisticilor realizate la nivel internaţional, România, prin cele doua reactoare de la CNE Cernavodă, în baza coeficientului de utilizare a puterii instalate, ocupa locul 1 la nivel global din aproximativ 400 reactoare în operare, cu un factor global de capacitate de 91,2%. 

Este meritul echipei de peste 2200 angajaţi ai societăţii, recunoscuţi la nivel internaţional pentru excelenţă profesională.”, a declarat Cosmin Ghiţă, Director General Nuclearelectrica.

Potrivit acestuia, compania intenţionează să crească echipa de nuclearişti şi să ofere oportunităţi tinerilor de a intra în acest domeniu prin: învăţământ dual, burse, internship, practică, formare, mentorat. 

Campania de acordare de burse a Societăţii Naţionale Nuclearelectrica se adresează tuturor universităţilor şi facultăţilor de profil tehnic din România, în baza necesităţilor actuale ale Nuclearelectrica:

- 17 burse pentru studenţii în anul III la Energetică

- 10 burse pentru studenţii în anul III la Mecanică

- 3 burse pentru studenţii în anul III la Inginerie Economică

- 2 burse pentru studenţii din anul III la Inginerie Energetică şi tehnologii nucleare

- 2 burse pentru studenţii în anul III la Inginerie Energetica si tehnologii nucleare

- 1 bursă pentru studenţii din anul III la Automatică

- 2 burse pentru studenţii în anul III la Mecatronică

- 1 bursă pentru studenţii din anul IV la Automatică

- 3 burse pentru studenţii din anul IV la Chimie

- 10 burse pentru studenţii din Scolile Profesionale – specializarea sudori

Bursierii care vor fi selectati vor încheia contracte de acordare a burselor în acord cu prevederile legale aplicabile în materie, iar suplimentar vor efectua practică profesională asistată de specialiştii Nuclearelectrica şi vor avea oportunitatea angajării în cadrul societăţii după terminarea programului de burse. 

Valoarea unei burse de studiu este de 2300 lei brut/bursă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite