Nouă din 10 consumatori nu ştiu că se liberalizează piaţa de energie electrică la 1 ianuarie 2021. Companiile nu au trimis încă oferte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Energie electrica

Piaţa de energie electrică se liberalizează complet, începând cu data de 1 ianuarie 2021, iar mai mult de nouă români din zece încă nu ştiu acest lucru. Vina este şi a furnizorilor, care au „uitat” să îi informeze sau doar s-au făcut că îi informează.

Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2021 piaţa de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurenţial inclusiv pentru categoria clienţilor casnici care beneficiază în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 de tarife reglementate. Fiecare client casnic trebuie să îşi aleagă un furnizor în funcţie de nevoile specifice şi de ofertele concurenţiale puse la dispoziţie de către aceştia.

Pentru a veni în sprijinul clienţilor casnici ANRE a elaborat un cadru de reglementare pentru liberalizarea completă a pieţei de energie electrică, începând cu data de 1 ianuarie 2021, prin care s-au stabilit obligaţii pentru furnizori de a transmite informări clienţilor casnici cu privire la liberalizarea pieţei de energie electrică (prin intermediul facturilor emise, paginii de internet, prin afişare la punctele de informare etc.).

Cu toate acestea, un sondaj realizat de Asociaţia Energia Inteligentă în rândul a 100 de consumatori casnici de energie electrică a scos în evidenţă că 93,87% din consumatori nu ştiu că se liberalizează piaţa de energie electrică la 1 ianuarie 2021.

Totodată, 89,08% din consumatori nu au cunoştinţă să fi primit o înştiinţare că se liberalizează piaţa de energie electrică la 1 ianuarie 2021. „Nu au cunoştinţă” nu înseamnă că nu au şi primit-o, asta pentru că practica este plata facturii fără a citi ce este scris pe pagina 2, 3, 4 etc.

Potrivit Asociaţiei, liberalizarea pieţei de energie electrică pentru consumatorii casnici se bazează pe aceleaşi practici folosite în vară şi la „aşa zisa liberalizare” a pieţei gazelor naturale, care să asigure „succesul” furnizorilor actuali, respectiv să le asigure acestora păstrarea, atât a clienţilor, cât a şi a modului de stabilire unilaterală a preţului.

Asociaţia susţine că, deşi practica liberalizării pieţei la gaze a scos în evidenţă că trimiterea unor informări în plic nu este eficientă, pentru a „bifa informarea” a fost legiferată aceeaşi metodă de informare ineficientă şi practică păguboasă pentru consumatori, respectiv hârtia, chiar şi plicul primit fiind achitat de consumator.

Conform Ordinului ANRE 171/2020 în vederea  realizării activităţii de informare a consumatorilor privind liberalizarea pieţei de energie electrică,  furnizorii de ultimă instanţă au obligaţia de a transmite clienţilor casnici din portofoliul propriu:

– în perioada 1 octombrie 2020 – 1 decembrie 2020 o informare privind liberalizarea pieţei de energie electrică începând cu data de 1 ianuarie 2020;

– în luna decembrie 2020, după aprobarea de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie, o ofertă pentru serviciul universal.

„Chiar dacă ne găsim aproape de mijlocul lunii decembrie 2020, furnizorii nu au trimis nici o ofertă astfel încât consumatorii să cunoască preţul pe care-l vor plăti peste 20 de zile pentru energie electrică şi să analizeze oportunitatea schimbării furnizorului de energie electrică, care oricum durează”, arată Asociaţia Energia Inteligentă.

Având în vedere lipsa ofertei privind preţul la care se va vinde energia electrică după data de 1 ianuarie 2021 şi prevederile legislaţiei în vigoare (dacă nu veţi încheia un contract de furnizare a energiei electrice, furnizarea energiei electrice la locul de consum va fi realizată în mod automat), 1 ianuarie 2021 îi va prinde pe consumatorii casnici la actualul furnizor de energie la preţul stabilit unilateral de acesta, conchide Asociaţia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite