Ministrul Agriculturii: România exportă de 150 de ani foarte multe cereale. O parte din ele trebuie să meargă şi către procesare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

România exportă de 150 de ani foarte multe cereale şi va rămâne un exportator de cereale, însă va trebui ca o parte din aceste exporturi să meargă şi către procesare, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

„De 150 de ani, România exportă foarte multe cereale şi vom rămâne probabil exportatori de cereale, dar o parte din nivelul de cereale pe care îl exportăm va trebui să-l înglobăm în procesare, în produse cu valoare adăugată şi acesta este motivul pentru care am schimbat abordarea în procesare la nivelul Planului Naţional Strategic viitor. (...) Cred că trebuie să ne asigurăm că păstrăm nivelul optim de producţii, că reuşim să ne dezvoltăm capacitatea de irigare a solului, că avem şi îmbrăţişăm practici prietenoase cu mediul, dar care nu pun în pericol producţiile obţinute, pentru că soluţia nu este să diminuăm cantitatea de materie primă produsă ci să o menţinem egală pe cât posibil şi să o integrăm în lanţul de procesare şi în realizarea de produse cu valoare adăugată", a spus Chesnoiu, informează Agerpres.

El a susţinut că zona de echilibru şi de specificitate al fiecărui stat membru trebuie să primeze şi de aceea „trebuie să ne ridicăm vocea în relaţia cu partenerii europeni, să le aducem în atenţie specificitate noastră naţională".

În primele nouă luni din 2021, România a încasat 1,19 miliarde de euro din exportul de grâu şi meslin în spaţiul intra şi extra comunitar, aproape 920 de milioane de euro din exportul de porumb şi 443 de milioane de euro din seminţele de floarea-soarelui. 

Se aşteaptă ca din România să se exporte până la mijlocul anului viitor 5,5 milioane de tone de grâu, din care 4,5 milioane de tone ar putea fi exportate în state din afara Uniunii Europene, în special în statele africane sau arabe, 4 milioane de tone de porumb, peste două milioane de tone de floarea soarelui şi 1,5 milioane de tone de orz, arată datele transmise de Asociaţia Fermierilor din România.

Potrivit statisticilor Uniunii Europene, producţia de cereale a României pentru 2021 este estimată la 28 de milioane de tone, din care aproape jumătate reprezintă producţia de porumb boabe.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană anunţa că exporturile de grâu moale din Uniunea Europeană în sezonul 2021/22, care au început la 1 iulie anul trecut, au ajuns la 16,92 milioane de tone până la data de 6 februarie 2022.

În rândul statelor membre, Franţa a exportat 4,97 milioane de tone de grâu, urmată de România, cu 4,64 milioane de tone, şi Germania, cu 1,98 milioane de tone.

Algeria a fost principala destinaţie pentru grâul din UE, cu 2,58 milioane de tone livrate, în timp ce China şi Egiptul sunt la egalitate, cu 1,64 milioane de tone fiecare.

Datele UE mai arată că, de la debutul sezonului 2021/22 şi până în prezent, statele membre UE au exportat 3,48 milioane de tone de porumb, în creştere semnificativă faţă de doar 1,43 milioane de tone în sezonul precedent. 

La acest capitol, Româna a fost responsabilă pentru cea mai mare parte din exporturile de porumb ale UE, cu 2,61 milioane de tone livrate.

Ministrul Agriculturii a participat miercuri la forumul organizat de Asociaţia Producătorilor de Porumb din România „De fermieri pentru fermieri", unde au fost analizate teme de interes major pentru sectorul agricol din România, cu focus asupra exigenţelor Planului Naţional Strategic 2023-2027 şi a soluţiilor inteligente privind tehnologiile avansate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite