Locuri de muncă pentru elevi. Unde şi cum poţi munci dacă nu ai împlinit încă 18 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuri de muncă pentru elevi. FOTO Arhivă
Locuri de muncă pentru elevi. FOTO Arhivă

Trebuie ţinut cont că cele mai bune locuri de muncă pentru elevi sunt cele sezoniere. Aici pe primul loc se situează industria turismului şi a ospitalităţii.

Mai nou, astfel de oferte există şi în străinătate prin intermediul programelor dezvoltate în cadrul Uniunii Europene. Sunt agenţii specializate care oferă astfel de contracte de muncă, plus că rezolvă toate problemele birocratice.

Locuri de muncă pentru elevi. Oferte de joburi şi pentru cei sub 18 ani

Legea permite ca şi persoanele ce n-au împlinit încă 18 ani să poată fie angajate. Astfel, conform legislaţiei în vigoare, aceştia lucrează doar şase ore şi numai în perioada dimineţii.

Vara când terasele sunt pline de clienţi, iar pe Litoral est vârf de sezon nu este greu pentru un elev să-şi găsească un angajament temporar ca ajutor de ospătar, barman sau recepţioner. Salariile în acest domeniu sunt foarte mici, dar principalul venit constă din bacşişul lăsat de către clienţi.

Sunt şi unele companii care dezvoltă programe destinate exclusiv elevilor care n-au împlinit 18 ani. De exemplu BCR a fost prima companie din Romania care a oferit joburi de vară pentru liceenii in varsta de peste 16 ani. Programul "Summer Job" in BCR a fost lansat în 2011.

Joburi potrivite pentru elevi mai sunt cele de baby-sitter, o piaţă care din păcate la noi nu este dezvoltată ca în Occident. Sectorul serviciilor nu se ridică încă la noi la un nivel acre să reprezinte o oportunitate viabilă pentru joburile part-time.

Locuri de muncă pentru elevi. Legislaţie specială şi facilităţi pentru angajatori

Lucrurile se vor îmbunătăţi după ce va intra în vigoare o legislaţie specială care să ofere facilităţi fiscale angajatorilor. Din acest punct de vedere vor beneficia cei care doeresc să înveţe o meserie pentru că vor putea fi ucenici în anumite întreprinderi.

Trebuie amintit că în Parlament a fost adoptată de către Senat, în calitate de prima Cameră sesizată, propunerea legislativă „Primul loc de muncă”, care se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani. Deci aici sunt incluşi şi elevi care pot fi angajaţi în condiţii favorabile.

Actul normativ urmareşte "facilitarea accesului la primul loc de muncă al tinerilor fără experientţă profesionala în scopul reducerii ratei şomajului în rândul acestei categorii, stimularea cererii de forţă de muncă în vederea angajării tinerilor, asigurarea tranziţiei rapide de la scoală la piaţa muncii şi combaterea efectelor sociale ale inactivităţii tinerilor".

Potrivit propunerii legislative, amendate de Comisiile de munca şi economică ale Senatului, angajatorii care incadrează în muncă, cu norma întreagă, pe durata nedeterminată, tineri cu vârsta cuprinsă între 16-35 de ani primesc lunar, pentru fiecare tânăr încadrat pe primul loc de munca, o sumă egală cu valoarea salariului de baza minim brut pe ţară garantat în plată".

De asemenea, aceşti angajatori sunt scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru aceste persoane, pe o perioadă de 18 luni.

Angajatorii sunt obligaţi să menţină raporturile de munca ale tinerilor angajati cel putin 36 de luni de la data incheierii lor, in caz contrar, fiind somati sa restituie integral sumele incasate agentiilor pentru ocuparea fortei de munca.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite