Guvernul va salva companiile energetice în colaps prin „dare în plată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi o ordonanţă de urgenţă care va permite producătorilor de energie precum Complexul Energetic Hunedoara şi Electrocentrale Bucureşti să îşi şteargă datoriile uriaşe către stat prin „darea în plată“ a activelor. Măsura ar putea fi considerată ajutor de stat şi are nevoie de avizul Comisiei Europene.

„Actul aprobat astăzi (joi, n.r.) de Guvernul României are rolul de a asana sistemul energetic românesc, respectiv de a separa partea eficientă de partea care până acum nu a produs decât găuri şi datorii în sistem, de a îmbunătăţi şi a creşte eficienţa sistemului”, a declarat Radu Ciocănelea, consilier al premierului.

Mai precis, Guvernul va permite ştergerea creanţelor bugetare ale producătorilor de energie cu probleme, prin trecerea în proprietatea publică a statului a unor active funcţionale ale acestor companii.

„În esenţă, prin darea în plată, activele profitabile ale sistemului vor fi extrase reorganizate şi constituite în nişte entităţi care vor putea funcţiona strict pe termenii de eficienţă, fără a mai crea datorii în sistemul energetic”, a precizat Ciocănelea.

Activele date în plată vor putea fi ulterior concesionate sau date în administrare de către Ministerul Energiei altor companii de profil. „Se creează cadrul general care va permite Ministerului de Finanţe, prin ANAF, să extragă din sistemul energetic toate activele eficiente, cele care efectiv produc energie fără a genera pierderi, a le da, pe urmă, în concesiune, printr-o procedură care va fi stabilită ulterior, în aşa fel încât la sfârşitul întregului proces să avem nişte companii şi nişte active energetice care, efectiv, vor fi importante pentru sistemul energetic naţional, atât din punct de vedere tehnic, respectiv susţinerea sistemului energetic naţional permanent, indiferent de anotimp, dar şi prin modul în care nu vor mai crea pierderi întregii economii şi, mai mult decât atât, necreând pierderi, vor permite retehnologizarea şi modernizarea lor”, a mai explicat Ciocănelea.

Ministerul Energiei spune că această ordonanţă este necesară ţinând cont de situaţia economico-financiară dificilă a unor operatori economici, precum Societatea Complexul Energetic Hunedoara şi Societatea Electrocentrale Bucureşti, care deţin capacităţi de producere a energiei electrice cu importanţă deosebită în menţinerea nivelului de siguranţă în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional, respectiv unităţi dispecerizabile.

Potrivit „listei ruşinii” a ANAF, Complexul Energetic Hunedoara avea la finalul anului trecut datorii restante totale de 824.869.973 lei. De asemenea, ELCEN avea datorii restante totale de 826.443.825.

Ministerul Energiei precizează că stingerea creanţelor fiscale prin această metodă poate contribui la asigurarea securităţii Sistemului Electroenergetic Naţional: „Consecinţele negative care pot apărea în situaţia neadoptării măsurilor propuse pot afecta siguranţa alimentării Sistemului Electroenergetic Naţional şi chiar securitatea energetică a ţării, ceea ce justifică existenţa unei situaţii extraordinare a cărei reglementare nu poate fi amânată”, motivează ministerul propunerea. 

Senatorul liberal Florin Cîţu a declarat recent că ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici vrea să şteargă datorii de 90 miliarde lei ale companiilor de stat către buget şi furnizori, prin această măsură, el calificând acest lucru drept „ţeapă“ pentru furnizorii privaţi şi bugetul de pensii.

Posibil ajutor de stat

Măsura de ştergere a datoriilor companiilor ar putea fi considerată ajutor de stat. Guvernul va trebui să notifice Comisia Europeană, care va stabili dacă măsura este ajutor de stat.

La finalul anului trecut, Comisia Europeană a stabilit tocmai că producătorul de energie Complexul Energetic Hunedoara a primit din partea statului un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane euro, prin patru împrumuturi finanţate din fonduri publice. În prezent, România trebuie să recupereze ajutorul ilegal şi dobânzile aferente.

Radu Ciocănelea, consilier al premierului, a declarat că „toate aceste eficientizări, toate aceste modernizări se fac şi se vor face numai în strict dialog comunicare şi aprobare cu Comisia Europeană, toate din ele având şi avizul Consiliului Concurenţei”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite