Criză de personal calificat în industria ospitalităţii: Oficial HORA: Nu ne-am confruntat niciodată cu o asemenea situaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Mediafax
Foto: Mediafax

Preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Ion Biriş, a transmis, joi, că situaţia în industria ospitalităţii este una dramatică, referindu-se, în special, la lipsa acută a forţei de muncă.

„Situaţia în industria ospitalităţii este dramatică. Nu ne-am confruntat niciodată cu o asemenea situaţie. Este un cumul de factori, oricum forţa de muncă din domeniul nostru avea de suferit, iar pandemia nu a făcut decât să înrăutăţească situaţia. Acea nesiguranţă a făcut ca foarte mulţi oamenii să se reorienteze. 

Dar acum vorbesc din punct de vedere al antreprenoriatului: există o dorinţă foarte mare de a cheltui cu formarea şi educarea angajaţilor. Din păcate în momentul de faţă suntem într-o situaţie foarte dificilă, respectiv în imposibilitatea de a ne asigura această investiţie.", a spus Biriş, potrivit Agerpres.

Acesta a mai  transmis că o mare parte dintre angajaţii industriei ospitalităţii, pregătiţi în România, se regăseşte în Europa, iar antreprenorii care au investit în pregătirea angajaţilor se confruntă cu o lipsă acută a forţei de muncă.

Potrivit oficialului, în momentul de faţă, indiferent cât de mult îşi doresc, antreprenorii nu au deloc siguranţa că îşi vor reveni în urma pandemie şi vor beneficia de investiţia pe care o fac.

„Există această situaţie clară astăzi, mare parte dintre angajaţii din industria ospitalităţii pregătiţi în România îi regăsim în toată Europa. Nu cred că există vreunul dintre noi să fi fost pe undeva în vestul Europei şi să nu fi fost servit foarte bine de un ospătar, somelier, barman, care să provină din România. 

Astăzi, eu, ca antreprenor, mi-aş dori foarte mult să investesc şi să-mi pregătesc oamenii, dar mi-aş dori foarte mult să existe şi o posibilitate prin care şi investiţia mea să fie securizată, prin care să am certitudinea că omul pe care eu îl pregătesc va lucra pentru mine sau în cazul în care nu va lucra pentru mine să existe o posibilitate să pot condiţiona ca investiţia să îmi fie returnată. 

Oficialul HORA a adăugat că în restaurantele din România se lucrează în cea mai mare parte cu personal calificat la locul de muncă, deşi ar fi nevoie de educarea şi formarea angajaţilor în şcoli de specialitate, care însă nu prea există în România.

„Este clar că este nevoie de educaţie, poate în industria hotelieră mai e cum mai e, dar în restaurante, cu excepţia unor şcoli de bucătari, nu prea există nimic. Noi nu lucrăm decât cu personal calificat la locul de muncă. Eu unul am undeva spre 200 de angajaţi şi nu cred că 10% dintre ei au studii de specialitate şi când mă gândesc la studii de specialitate vorbesc de cel mult o şcoală de bucătari. 

Marea lor majoritate nu au avut decât o specializare la locul de muncă, făcută de noi cum am crezut noi că putem mai bine. Poate e un punct de plecare", a transmis Ion Biriş.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite