Comisia Europeană a stabilit niveluri maxime pentru morfina şi codeina din seminţele de mac

Comisia Europeană a stabilit niveluri maxime pentru morfina şi codeina din seminţele de mac

Comisia Europeană a adoptat un Regulament care stabileşte pentru prima dată niveluri maxime de opiu în seminţele de mac destinate consumatorului final şi în produsele de panificaţie care conţin seminţe de mac şi/sau produse derivate din acestea, a informat joi ANSVSA.

Ştiri pe aceeaşi temă

La baza deciziei a stat opinia ştiinţifică a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), care stabileşte o doză acută de referinţă (DAR) pentru alcaloizii de opiu (morfină şi codeină) de 10 mg morfină/kg greutate corporală. 
 
EFSA justifică necesitatea stabilirii unor niveluri maxime pentru aceste tipuri de alcaloizi prin faptul că, atunci când se consumă porţii mari sau mai multe alimente care conţin seminţe de mac neprelucrate, este posibil ca DAR să fie depăşită.
 
Bunele practici pentru prevenirea şi reducerea conţinutului de alcaloizi de opiu, stabilite în Recomandarea Comisiei Europene ramân în vigoare, însă operatorii economici implicaţi în industria de profil vor trebuie să aplice şi noile cerinţe legislative privind nivelurile maxime admise din seminţele de mac. 
 
Regulamentul Comisiei Europene se aplică de la 1 iulie 2022, dar produsele alimentare introduse pe piaţă înainte de aplicarea prezentului regulament pot fi comercializate până la data durabilităţii lor minimale sau până la data limită de consum, astfel încât operatorii economici să aibă timpul necesar pentru implementarea noilor prevederi legislative.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările