Comisia Europeană cere României să permită accesul anumitor întreprinderi eligibile la ghişeul unic pentru TVA

Comisia Europeană cere României să permită accesul anumitor întreprinderi eligibile la ghişeul unic pentru TVA

Foto: Arhivă Adevărul

Comisia Europeană a decis, joi, să trimită României o scrisoare de punere în întârziere pentru că nu a permis accesul la ghişeul unic al Uniunii anumitor categorii de întreprinderi care, în mod normal, sunt eligibile în temeiul Directivei TVA, informează reprezentanţi ai Executivului comunitar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Această scrisoare de punere în întârziere reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement.
 
Ghişeul unic al Uniunii este portalul electronic pe care vânzătorii online îl vor utiliza pentru a-şi simplifica şi respecta obligaţiile în materie de TVA aferente vânzărilor lor către consumatori de pe teritoriul UE începând cu 1 iulie 2021, permiţându-le să se înregistreze în scopuri de TVA într-un singur stat membru şi să declare şi să plătească TVA datorată în alte state membre.
 
Potrivit Executivului comunitar, în primul rând, legislaţia românească privind ghişeul unic al Uniunii exclude întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) din România care vând servicii de telecomunicaţii, servicii de radiodifuziune şi televiziune sau servicii electronice consumatorilor din alte state membre (şi anume, întreprinderile cu o cifră de afaceri mai mică de 88.500 euro care participă la regimul special de TVA pentru IMM-uri).
 
În al doilea rând, înregistrarea în ghişeul unic al Uniunii este permisă numai societăţilor deja înregistrate în scopuri de TVA în România în scopul operaţiunilor deductibile interne şi anumitor operaţiuni intracomunitare şi nu celor înregistrate în alte scopuri.
 
Comisia Europeană subliniază că România are la dispoziţie două luni pentru a soluţiona deficienţele semnalate în scrisoarea de punere în întârziere. În cazul în care România nu ia măsuri adecvate în următoarele două luni, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările