Ce condiţii trebuie să îndeplinească amplificatoarele de semnal 2G/3G/4G? Precizările oficiale ale ANCOM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
semnal 4g

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) atrage atenţia asupra faptului că amplificatoarele de semnal 2G/3G/4G trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a fi folosite legal.

În primul rând, este necesar să aibă marcajul CE. În al doilea rând, acestea pot fi puse în funcţiune doar de către operatorul de comunicaţii electronice al cărui semnal se doreşte amplificat sau cu acordul acestuia.

Utilizarea amplificatoarelor de semnal care nu îndeplinesc aceste condiţii poate cauza interferenţe prejudiciabile în spectrul de frecvenţe radio, afectând buna funcţionare a serviciilor de comunicaţii mobile. De la începutul acestui an şi până la data de 1 octombrie, Autoritatea a identificat şi scos din funcţiune aproape 80 de amplificatoare care nu aveau marcajul CE sau erau puse în funcţiune incorect. 

Cum funcţionează amplificatoarele de semnal GSM?

Amplificatoarele de semnal GSM (denumite şi repetoare de semnal) sunt echipamente radio menite să preia semnalul emis de staţiile de bază 2G/3G/4G ale furnizorilor de servicii de comunicaţii de telefonie mobilă pentru a-l amplifica şi retransmite în interiorul clădirilor, oferind o putere îmbunătăţită a semnalului radio recepţionat de telefonul mobil. 

Serviciul de telefonie mobilă este asigurat prin propagarea undelor radio, propagare care poate fi afectată de diferite obstacole (relief, vegetaţie, structuri metalice, construcţii etc.) şi de condiţiile meteorologice. Calitatea serviciului de telefonie depinde şi de numărul de utilizatori conectaţi la o anumită staţie, volumul traficului generat de aceştia, precum şi de apariţia unor disfuncţionalităţi locale ca urmare a unor incidente sau lucrări programate etc. 

Cum pot fi utilizate amplificatoarele de semnal GSM?

În primul rând, utilizatorul care doreşte punerea în funcţiune a unui amplificator trebuie să anunţe operatorul al cărui abonat este şi să obţină acordul şi suportul acestuia pentru instalarea echipamentului. Acest lucru este necesar atât pentru că operatorul deţine licenţa de utilizare a spectrului de frecvenţe radio în care va funcţiona amplificatorul, cât şi pentru că punerea în funcţiune a echipamentului trebuie făcută corect. După instalare, operatorul ar trebui să verifice că nu există probleme în reţeaua proprie.

În al doilea rând, utilizatorul trebuie să verifice existenţa marcajului CE în momentul achiziţionării unui amplificator de semnal.

Emisia în spectrul radio este posibilă numai în baza unei licenţe de utilizare a frecvenţelor radio sau a unei licenţe de emisie, după caz, eliberate de ANCOM, cu excepţia anumitor categorii de frecvenţe a căror utilizare este liberă, exceptată de la licenţiere, pentru anumite tipuri de aplicaţii şi cu respectarea restrictivă a anumitor parametri tehnici şi operaţionali. Benzile folosite de operatorii de telefonie mobilă nu sunt exceptate de la licenţiere.

Importanţa marcajului CE

Marcajul CE este un indicator cheie al conformităţii unui produs (deci şi a unui echipament radio) cu legislaţia Uniunii Europene în ceea ce priveşte respectarea cerinţelor esenţiale şi care permite libera circulaţie a acestuia în Uniunea Europeană. 

Cerinţele esenţiale care trebuie îndeplinite de toate echipamentele radio se referă la: 

protecţia sănătăţii şi siguranţei utilizatorului şi a oricărei alte persoane;

protecţia privind compatibilitatea electromagnetică. Prin compatibilitate electromagnetică se înţelege capacitatea echipamentelor de a funcţiona fără a produce perturbaţii electromagnetice care împiedică buna funcţionare a altor echipamente care funcţionează în apropiere;

utilizarea eficientă a spectrului radio, pentru a evita interferenţele prejudiciabile.

Un echipament comercializat pe piaţa Uniunii Europene sau pus în funcţiune pe teritoriul Uniunii Europene - deci pe piaţa oricăruia dintre statele membre UE, inclusiv România - fără a avea aplicat marcajul CE este considerat din start ca fiind neconform.

Echipamentele radio fără marcaj CE pot provoca interferenţe prejudiciabile spectrului de frecvenţe radio, afectând funcţionarea serviciilor de comunicaţii electronice din imediata apropiere.

De asemenea, chiar şi echipamentele radio cu marcaj CE pot provoca interferenţe prejudiciabile spectrului de frecvenţe radio dacă nu sunt instalate corespunzător (ex. amplificatoare care nu sunt instalate de operator) sau dacă sunt folosite în benzi de frecvenţe neexceptate de la licenţiere fără a avea licenţă de utilizare a spectrului radio, afectând funcţionarea serviciilor de comunicaţii electronice din apropiere. 

În cazuri extreme, interferenţele prejudiciabile cauzate de echipamentele radio neconforme pot afecta apelarea numărului de urgenţă 112!

Echipamente neconforme identificate de ANCOM

De la începutul acestui an şi până la 1 octombrie 2021, ANCOM a identificat şi scos din folosinţă aproape 80 de amplificatoare de semnal GSM a căror utilizare provoca interferenţe prejudiciabile spectrului de frecvenţe radio. 

În această perioadă, au fost identificate şi 10 telefoane fixe, fără fir, de tipul DECT 6.0 provenind din afara Uniunii Europene şi utilizate în România. Utilizarea acestor echipamente neconforme a fost intensă în ultimii ani, în 2018 fiind identificate şi scoase din uz aproape 700 de telefoane DECT 6.0. Reducerea masivă a utilizării acestor echipamente neconforme vine şi ca urmare a unor ample campanii de informare cu privire la riscurile asociate utilizării acestora, derulate de Autoritate  începând cu anul 2016. 

Alte echipamente radio pe care trebuie să existe marcajul CE

Toate echipamentele care funcţionează utilizând spectrul de frecvenţe radio trebuie să aibă marcajul CE. Printre aceste se numără: telefoane fixe şi mobile, provenind din afara Uniunii Europene (din Statele Unite ale Americii sau din Asia, spre exemplu), desktop PC, tablete, laptopuri, console şi controllere pentru jocuri video, drone, corpuri de iluminat, inclusiv cele cu LED, echipamente electrocasnice, radiotelefoane de uz casnic (de tipul staţiilor walkie-talkie sau de monitorizare pentru bebeluşi), telecomenzi radio, telecomenzi cu infraroşu, întrerupătoare automate, radiomicrofoane (microfoanele wireless), jucării teleghidate prin radio, routere.

În cazul în care cei care deţin echipamente radio neconforme continuă să le folosească, încalcă astfel prevederile Hotărârii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio, cu modificările şi completările ulterioare, riscând sancţiuni cuprinse între 500 şi 5.000 lei.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite