Asociaţia Energia Inteligentă solicită autorităţilor demararea unei strategii de explorare a gazelor neconvenţionale. Ce beneficii ar putea aduce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chsăliţă, a transmis, marţi, că preţul gazelor a crescut până la rentabilitatea exploatării gazelor de şist, o şansă imensă pentru ca România să-şi crească securitatea energetică şi să reducă preţul la gaze, prin exploatarea gazelor neconvenţionale.

„În contextul în care livrările spre Europa au cresctut substanţial, SUA au devenit în anul 2021 cel mai mare exportator mondial de gaze lichefiate. Revoluţia gazelor de şist, la care se adaugă şi investiţiile de miliarde de dolari în facilităţi de lichefiere a gazelor, au transformat SUA dintr-un importator într-un exportator net de gaze lichefiate în mai puţin de un deceniu. Producţia de gaze a SUA a crescut cu aproximativ 70% comparativ cu situaţia din 2010.”, transmite specialistul.

Potrivit acestuia, în a doua parte a anului 2021 preţul gazelor naturale în Europa a crescut de 11 ori, aspect pus pe baza diferenţei între cerere şi ofertă.

„În toată această perioadă a existat o activitate intensă de mediatizare a crizei gazelor la nivelul Europei şi de acuzare a Rusiei că este cea care a generat şi este vinovată de această criză. Asta în contextul în care, cu câteva excepţii punctuale şi pe perioade determinate, Rusia a livrat în Europa gaze conform contractelor încheiate. Lipsa gazelor din Europa neputând să-i fie exclusiv imputată, cauza fiind determinată mai ales de gazele lichefiate, care deşi trebuiau să ajungă în Europa, nu au ajuns. Cu toate acestea, apparent surprinzător, Rusia a acceptat să nu reacţioneze foarte clar la acuzele care i sau adus, pe fondul intereselor acesteia de a se urgenta finalizarea Nord Stream 2 şi Balkan Stream.”, a explicat reprezentantul AEI.

Conform sursei citate, cert este că „acest joc a determinat creşterea semnificativă a preţului la gaze, care va determina o nouă etapă în exploatarea gazelor de şist, acestea fiind în pericol de a-şi diminua activitatea datorită preţurilor mici din piaţă.”

Astfel, Dumitru Chisăliţă susţine că, în 2022, gazele naturale din Rusia şi SUA vor „inunda” din nou Europa, la alt nivel de preţ, şi vor închide subiectul Criza Gazelor.

Specialistul mai menţionează că Romania are rezerve dovedite de gaze în on-shore de cca. 100 miliarde metri cubi, potrivit ANRM; rezerve de cca 120 miliarde mc în Marea Neagra, potrivit ANRM; rezerve de gaze de neconvenţionale de cca.1.444 miliarde mc, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (EIA). 

„România consumă anual aproximativ 12 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurată în proporţie de 76% din producţia internă. Diferenţa este importată din Rusia, prin Ungaria şi Bulgaria. Chiar în contextual exploatării gazelor din Marea Neagră, luând în considerare politica actuală de „racordare gratuită” şi reconversie a centralelor de pe cărbune pe gaze, România va rămâne dependentă de gazele din import.”, mai arată sursa citată.

grafic gaze foto AEI

„În acest context, al evoluţiei preţurilor şi al discrepanţei mari între cere şi ofertă, al diminuprii securităţii energetice, apreciem importanţa pentru securitatea energetică şi socială a României, analizarea de către gurvernanţi a oportunităţii exploatării gazelor neconvenţionale.”, a continuat specialistul AEI.

Acesta reaminteşte că în anul 2013 la Pungeşti, judeţul Vaslui, compania americană Chevron a început explorarea pentru punerea în evidenţă a gazelor de şist. 

Acţiunea a fost stopată de mişcarea sătenilor din zonă. Crezând că străinii le vor otrăvi apa, locu-itorii celui mai sărac judeţ al ţării s-au pus în calea utilajelor companiei de foraj. Ulterior acestui eveniment reprezentanţii statului au făcut uitată această resursă a României, datorită temerii ca să nu se mai repete astfel de evenimente. 

„Opoziţia la explorarea gazelor de şist s-a bazat pe lipsa de informare a cetăţenilor şi pe modul în care a fost derulată acţiunea de susţinere a forajului de explorare. Explorarea gazelor de şist, ca şi explorarea altor resurse trebuie realizată cu respectarea măsurilor specifice de protejare a mediului, şi nu reprezintă un pericol pentru viaţa oamenilor din zonă şi poate să fie reluată în România mai ales în acest context al penuriei de gaze şi al preţurilor mari la gaze.”, mai transmite Chisăliţă.

Astfel, Asociaţia solicită autorităţilor demararea unei strategii de explorare a gazelor neconvenţionale cu scopul de a asigura necesarul de gaze în România şi regiune şi a asigura preţuri decente consumatorilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite