Sindicaliştii, nemulţumiţi de plafonarea sporurilor bugetarilor la 20% din salariu: Veniturile vor scădea cu 20 - 35%
0Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România îşi exprimă dezacordul categoric faţă de memorandumul prezentat de Ministerul Muncii si publicat pe pagina Guvernului României, referitor la legea salarizării personalului plătit din fondurile publice.
„Confederaţiile sindicale au fost invitate la guvern pentru discutarea acestui memorandum doar în ziua sedinţei de guvern, exact la ora la care toate cele cinci confederaţii au anunţat acţiuni de protest în faţa guvernului.
Referitor la prevederile din memorandum, dorim să subliniem că plafonarea sporurilor la 20% din salariul angajatului (si nu la 30% din fondul de salarii al angajatorului, cum figurează în legea salarizarii acum) va reduce veniturile angajatilor din spitalele publice cu sume între 20 si 35%.
Avand in vedere ca veniturile specialistilor din ATI, UPU, sectiile de boli infectioase, pneumo-ftiziologie, morfopatologie si medicina legala (s.a.) au o componenta importanta legata de sporuri, pierderile colegilor din aceste departamente vor fi substanţiale.
O altă problemă o constituie plata orelor de gardă, care în zilele de sâmbătă, duminică şi în sărbătorile legale suportă un spor de până la 75-100 la sută, conform legislaţiei în vigoare. Aplicarea acestei prevederi din memorandum va duce la scăderea importantă a tarifului orar pentru orele de gardă în zilele libere. In acest fel vor fi afectate veniturile tuturor lucrătorilor care asigură continuitatea în spitalele publice 24 de ore din 24, şapte zile din şapte.
In incheiere, revenim cu precizarea că sporurile nu pot fi acordate pentru performanţă (cum scrie in memorandum), deoarece sporurile nu sunt premieri sau stimulente, ele constituie sume de bani plătite pentru locurile de muncă în condiţii grele, dăunătoare pentru sănătatea salariatului.
Considerăm absolut inacceptabile modificarile legii salarizării fără o discuţie prealabilă şi credem că un asemenea document nu stimulează eforturile declarate de a păstra angajaţii tineri în ţară”, au transmis reprezentanţii sindicatului.
Turcan: Unele sporuri vor intra în salariul de bază. Modul de ierarhizare se va schimba
Memorandumul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea bugetarilor a fost adoptat de Guvern, iar ministerele au la dispoziţie 30 de zile să transmită propunerile privind politica de salarizare în sistemul public.
„Astăzi, în şedinţa de Guvern, a fost aprobat memo-ul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Acest memorandum a fost semnat de către toate ministerele şi reprezintă practic angajamentul pe care ministerele îl iau ca într-o perioadă de 30 de zile să prezinte propriile soluţii, propria viziune pentru familiile ocupaţionale pe care le coordonează, astfel încât să reaşezăm sistemul de salarizare pentru personalul plătit din fonduri publice", a spus Raluca Turcan.
De asemenea, ea a menţionat că, în calitate de ministrul al Muncii şi membru al Guvernului, are datoria să lămurească orice "intoxicare apare în spaţiul public" şi va răspunde de fiecare dată cu condiţia să i se solicite un punct de vedere, "ceea ce de multe ori nu s-a întâmplat până în acest moment".
„Prin acest memoradum intenţionăm să creştem acele salarii care au fost mereu lăsate în urmă prin inechităţile legislaţiei adoptate în trecut. Şi, de asemenea, salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă, echitabilă şi va fi de asemenea în corelaţie cu eficienţa instituţiilor publice. Acest guvern şi-a asumat încă de la începutul mandatului să demareze mai multe măsuri esenţiale nu doar pentru beneficiari, ci ne-am asumat o reformă a marilor sisteme publice, ceea ce înseamnă de fapt ca statul să fie pe de o parte capabil să susţină servicii publice de calitate, dar în acelaşi timp să garanteze şi egalitate sustenabilitate, predictibilitate şi echitate în salarizarea publică şi în sistemul de pensii", a afirmat Raluca Turcan.
Ea a precizat că a văzut că există foarte multă patimă în spaţiul public atunci când se vorbeşte de pensii sau de salarizare sau chiar de beneficii sociale.
"Ne propunem aşadar să facem statul să funcţioneze corect şi nu haotic pentru că toate aceste inechităţi pe care şi dumneavoastră le-aţi semnalat, pe care mulţi dintre dumneavoastră le resimţiţi pe propria piele, au fost create într-un sistem care trebuie să reprezinte legea şi trebuie să asigure corectitudine pentru cetăţenii acestei ţări. Am fi de condamnat dacă nu am face nimic şi întotdeauna există şi varianta să nu faci nimic, dar ne-am propus să arătăm că se poate ca într-adevăr statul să funcţioneze şi eficient, să aibă şi servicii publice de calitate şi să-şi ajute oamenii şi să-i încurajeze să creadă că legea poate fi şi bună şi în avantajul lor", a spus Raluca Turcan.
Ministrul Muncii a menţionat că prin acest memorandum în 30 de zile ministerele de linie vor transmite propunerile privind politica de salarizare în sistemul public.
Raluca Turcan a explicat, în context, că sunt reanalizaţi coeficienţii de ierarhizare pentru fiecare familie ocupaţională, iar unele sporuri vor intra în salariile de bază.
"Principiile pe care le-am stabilit sunt simple şi nu conduc în niciun fel la afectarea veniturilor. Practic, reanalizăm coeficienţii de ierarhizare pentru fiecare familie ocupaţională de funcţii bugetare şi unele sporuri vor intra în salariile de bază. De asemenea, acele sporuri care pot fi acordate în sumă fixă vor fi date în sumă fixă.
Sporurile care vor rămâne după includerea unora în salariile de bază nu vor depăşi 20% din salariul de bază plătit individual. Mai este un lucru extrem de important. Salariul în plată de bază să fie acelaşi pentru toată lumea. Este inadmisibil ca pe o lege să ai unii angajaţi în sistemul public plătiţi la nivelul de salarizare din 2019 şi alţii la un nivel de salarizare posibilă în anul 2022. Vom include de asemenea în grila de salarizare şi alte activităţi care în momentul de faţă nu sunt pe grila de salarizare în sistemul public şi care creează puternice inechităţi.
Şi dau exemplu administraţiei publice locale. Acestea sunt principiile de bază ale acestui memorandum şi practic întăresc ideea că am intrat în linie dreaptă prin asumarea completă a tuturor ministerelor a reuşitei unei reforme în sistemul de salarizare pentru funcţionarii sau angajaţii plătiţi din fonduri publice", a mai declarat Raluca Turcan.
Citeşte şi:
Legea salarizării unitare, pe masa Executivului. Cu cât vor fi reduse sporurile bugetarilor