Şerban Nicolae propune scutiri de taxe pentru cazinouri şi pensiuni construite pe terenuri de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Nicolae FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Şerban Nicolae FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Antreprenorii care construiesc cazinouri, săli de jocuri de noroc, pensiuni, dar şi afaceri cu energie regenerabilă pe terenuri concesionate de la autorităţile locale precum insule sau grinduri, care acum nu sunt productive, vor beneficia de scutire de la impozite şi taxe pe teren. Propunerea vine din partea senatorului Şerban Nicolae care cere dezbaterea şi aprobarea în procedură de urgenţă a iniţiativei legislative.

Propunerea legislativă priveşte „unele măsuri de regim fiscal derogatoriu şi de regim juridic special” şi a fost înregistrată de Şerban Nicolae la Senat în data de 6 martie.

Insule şi grinduri

Terenurile incluse în proiectul lui Şerban Nicolae se constituie din insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat, cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidortehnică şi care fac parte din domeniul public al statului.

Nu intră în aceste categorii terenurile din Biosfera Delta Dunării, ariile naturale protejate, suprafeţele inundabile şi pământurile agricole şi terenurile pentru care există deja un regim fiscal derogatoriu.

Activităţile propuse: jocuri de noroc şi turism

Activităţile economice care pot fi autorizate pe terenurile asupra cărora va avea efect iniţiativa legislativă şi care vor primi facilităţi fiscale sunt: producţia de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, jocuri de noroc, dar şi servicii conexe acestora.

Scutiri de taxe şi impozite                                                                      

Potrivit iniţiativei, antreprenorii care sunt dispuşi să deschidă afaceri pe terenurile menţionate vor primi aceste supraveţe în concesiune de la autorităţile administrativ-teritoriale sub a căror incidenţă se află.

De asemenea, toate terenurile prevăzute în proiect sunt scutite de impozitul pe teren şi de taxa pe teren. Legislaţia actuală prevede că impozitul şi taxa pe teren nu se datorează pentru terenurile aflate în proprietatea publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ - teritoriale, cu excepţia suprafeţelor folosite pentru activităţi economice sau agrement. Proiectul lui Nicolae va elimina această excepţie.

Totodată, sunt exceptate de la plata impozitului pe profit de 5%, prevăzut de art. 18 din Codul Fiscal, barurile de noapte, cluburile, discotecile şi cazinourile, inclusiv persoanele juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere, dacă ele îşi vor desfăşura activitatea pe terenurile precizate.

Mai mult, în privinţa taxei pe valoarea adaugată, activităţile economice desfăşurate pe terenurile în cauză vor avea regimul teritoriilor aflate în zona vamală a Uniunii Europene, dar care se exclud din teritoriul UE din punctul de vedere al aplicării TVA.

De asemenea, taxele şi impozitele locale vor fi reduse cu 50%, pentru construcţiile şi activităţile economice realizate pe aceste terenuri.

Pentru jocurile de noroc organizate pe aceste terenuri, toate taxele şi impozitele prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 se reduc cu 50%. Aceste taxe sunt cele pentru autorizarea exploatării jocurilor de noroc, taxa de viciu sau taxele anuale aferente licenţelor pentru jocurile de noroc.

„Stau în paragină”

Senatorul Şerban Nicolae precizează, în expunerea de motive, că scopul explicit al acestor modificări este de „a crea un cadru legal stimulativ pentru dezvoltarea unor activităţi economice pe anumite terenuri, cu specific aparte”.

Potrivit lui, există în prezent, în zona bazinelor hidrologice, suprafeţe de uscat rezultate prin efectul acţiunii naturale a apei şi solului sau prin lucrări de amenajări hidrotehnice care „nu produc nimic, stau în paragină, în condiţiile în care, printr-o serie de facilităţi fiscale şi de regim juridic special, ar putea stimula iniţiative de afaceri aducătoare de taxe şi impozite atât la bugetul local, cât şi la cel naţional”.

Nicolae susţine că locuri de muncă, creşterea veniturilor statului, valorificarea potenţialului economic, dezvoltare durabilă, ar putea fi rezultatul unor reglementări fiscale prin care „investitorii să fie stimulaţi să-şi implice resursele şi abilităţile antreprenoriale, în interesul comunităţii”.

Iniţiativa lui Nicolae a fost înregistrată la Senat, pentru dezbatere, el cerând aplicarea procedurii de urgenţă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite