Se scumpesc locuințele: românii își temperează achizițiile, dar crește cererea în zonele periurbane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piața imobiliară din România trece printr-un proces de reconfigurare și se îndreaptă tot mai mult către proiecte de locuințe mai eficiente energetic și care integrează mai multă tehnologie, o dezvoltare mai mare în zone periurbane, dar și o temperare a cererii de noi apartamente sau case.

Locuințe moderne
Piața imobiliară din România trecere printr-un proces de reconfigurare

În acest context, va fi o creștere ponderată a prețurilor locuințelor, de cel mult 5%-10%, arată estimările dezvoltatorilor imobiliari.

Domeniul imobiliar este parțial afectat de ratele ridicate ale dobânzilor, dar sectorul rezidențial încă performează. Și românii au început să își schimbe preferințele și ajustează criteriile de achiziție a locuințelor, adică verifică mai atent calitatea construcțiilor și eficiența energetică a locuințelor.

În 2024 piața imobiliară este în recuperare treptată după provocările recente și arată semne de creștere și adaptare la noile condiții economice și sociale. În paralel, trece printr-un proces de reconfigurare, spre o nouă etapă de evoluție: apar tot mai multe locuințe inteligente și eficiente energetic, având ca scop final îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Estimăm că 2024 și următorii ani vor fi ani de stabilizare pentru sectorul imobiliar, cererea va fi moderată, clienții vor fi foarte atenți la eficiența energetică și la calitatea construcțiilor. Va fi o perioadă în care piața imobiliară se va cerne și proiectele, care vor fi dezvoltate fără atenție îndreptată către eficiență energetică, spații verzi, arhitectură deosebită, nu se vor mai vinde cu ușurință. Totodată, credem că prețurile locuințelor vor crește în 2024, creștere care va fi generată de mărirea costului atât la materiale, cât și la manoperă, dar ritmul de creștere a prețurilor va fi mai ponderat ca în anii anteriori, probabil între 5% și 10%”, explică Sorin Lăpădatu, fondator și CEO NEXO Group.

Extindere tot mai mare în zone periurbane: cerere mai mare decât oferta

Sectorul imobiliar este afectat și de blocarea Planurilor Urbanistice Zonale, în special în București, ceea ce a impactat semnificativ dezvoltările imobiliare, a dus la întârzieri în dezvoltare și la creșterea costurilor, cu efecte negative asupra rentabilității proiectelor.

Potrivit specialiștilor în domeniu, Bucureștiul se dezvoltă în continuare, dar într-un ritm decelerat din cauza reglementărilor urbanistice existente. Majoritatea proiectelor noi sunt în zonele de nord și de vest ale orașului deoarece aici există loturi de teren pentru care cumpărătorii manifestă interes și se pot obține autorizații de construire mai facil decât în alte zone.

În zonele periurbane autoritățile îmbrățișează dezvoltarea imobiliară, nu o împiedică și există și semnificativ mai mult teren disponibil pentru dezvoltare. Deocamdată Ilfov rămâne principalul vizat pentru extinderea periurbană, costurile fiind mai accesibile, iar suprafețele mari disponibile. Interesul pentru Ilfov crește și datorită conectării Bucureștiului și Ilfov prin dezvoltarea de infrastructură, rețele de transport rutier sau subteran. Avem nevoie de politici eficiente de urbanizare din partea autorităților, care să răspundă acestor dezvoltări atât în Ilfov, cât și în București”, spune dezvoltatorul.

Românii caută locuințe mai bune pentru o calitate mai ridicată a vieții

În acest moment, în real estate există o atenție sporită pentru sustenabilitate și inovări tehnologice, cumpărătorii și dezvoltatorii având un apetit mai ridicat pentru locuințe sustenabile și eficiente energetic. Sunt și mai mulți români care preferă să își construiască case în regim propriu, în general aproape de natură și departe de orașe pentru o calitate mai bună a vieții. Astfel, integrează soluții ecologice, panouri solare, sisteme de recuperare a energiei și materiale sustenabile în construirea caselor pentru a reduce pe termen lung costurile prin eficiență energetică.

Costurile unei case construite de la zero, după bunul plac, variază în funcție de localizare, materialele folosite sau complexitatea proiectului. De exemplu, pentru o casă de 200 mp construiți, costurile de construire variază de la 200.000 de euro la 350.000 de euro, incluzând excavare, fundație, structură, finisaje, instalații, tehnologii smarthome, echipamente încălzire, racire, ventilație etc.

Astfel, având în vedere noile tendințe, pe piața imobiliară vor apărea mai multe schimbări importante, spune Sorin Lăpădatu, expert în dezvoltare de locuințe, printre care adaptarea politicilor de urbanizare pentru a fi evitată supraaglomerarea localităților și îmbunătățirea infrastructurii - transport, utilități și servicii publice. De asemenea, va fi o mai mare presiune pentru dezvoltare sustenabilă, dezvoltatorii imobiliari fiind nevoiți să integreze tehnologii verzi și să urmărească certificări de eficientă energetică, dar și să creeze facilități pentru viitorii locuitori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite