Scăderea TVA a umflat încasările statului şi ale comercianţilor. Vânzătorii au câştigat din rulaj şi din jocul preţurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieftinirea mâncării a impulsionat şi cumpărăturile, şi încasările din TVA
Ieftinirea mâncării a impulsionat şi cumpărăturile, şi încasările din TVA

Reducerea la 9% a cotei de TVA la alimente a mărit consumul cu peste 10% şi a descurajat tranzacţiile de pe piaţa neagră, astfel că veniturile colectate din această sursă au crescut în loc să scadă.

Anticipaţiile economiştilor care arătau câştiguri substanţiale pentru comercianţi în urma scăderii de TVA la alimente de la 24% la 9% în iunie sunt confirmate acum de statisticile oficiale: vânzările de produse alimentare au crescut cu mai mult de 10%.

Studiile lansate în perioada anterioară scăderii TVA din iunie anticipau o creştere cu până la 15% a cifrelor de afaceri pentru comercianţii de alimente; datele comunicate marţi de Institutul Naţional de Statistică arată creşteri ale vânzărilor în luna iunie 2015 - când a scăzut TVA - cu 12% faţă de luna mai şi cu 22% faţă de iunie 2014.

Mai mult, şi statul a avut de câştigat, colectarea de TVA crescând chiar în condiţiile în care cota pentru alimente a scăzut.

„Încasările nete din TVA pentru luna iulie au fost mai mari faţă de perioada similară a anului 2014 cu 48,5 milioane de lei, respectiv cu 1% indice nominal.
Subliniem faptul că depăşirea programului de încasări şi creşterea semnificativă a colectării în iulie 2015 - cu 7,25% faţă de luna iulie 2014 - au avut loc în condiţiile în care iulie 2015 este prima lună în care se colectează veniturile aferente activităţii economice din iunie 2015, când a fost implementatã scăderea TVA la alimente de la 24% la 9%“, a comunicat recent Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

„Plusul de 1% e prea puţin? Era bun şi 0,1%“

Referitor la colectarea TVA, care a crescut cu 1% chiar după ce cota de la alimente a scăzut de la 24% la 9%, au existat voci care au zis că această creştere „e prea puţin“.

Dar preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a replicat că faţă de aşteptările negative aceasta este chiar o performanţă.

„Potrivit unor studii anterioare, impactul pe colectarea de TVA după scăderea cotei la alimente trebuia să fie negativ, cu o amploare de 10%-15%. Noi am avut un plus de 1% şi s-a spus că e doar 1%.
Pot să vă spun că, în condiţiile acelor aşteptări, ar fi fost remarcabil şi 0,1%“, a precizat Gelu Diaconu, într-o conferinţă de presă.

Comercianţii, de două ori avantajaţi

Vânzătorii de alimente au câştigat pe două planuri în urma reducerii TVA. Pe de-o parte, ei au majorat preţurile în lunile anterioare, apoi le-au scăzut în iunie, ceea ce înseamnă per ansamblu o menţinere a cotaţiilor, dacă nu cumva o creştere uşoară.

Dovada reiese din statisticile oficiale. Ca medii generale, la grupa „mărfuri alimentare“ preţurile au evoluat astfel:

- am avut în luna aprilie - când premierul Victor Ponta a anunţat scăderea TVA pentru alimente - o creştere cu 0,33% faţă de martie şi cu 0,32% faţă de aceeaşi lună din 2014;
- apoi, în luna mai, media preţurilor la alimente a crescut cu 0,75% faţă de aprilie şi cu 1,2% faţă de mai 2014;
- în iunie - luna reducerii efective a TVA - media preţurilor a scăzut cu 8,33% faţă de mai şi cu 6,44% faţă de aceeaşi lună din 2014.

Deci preţurile au crescut două luni consecutiv, după care au scăzut în iunie.

Pe de altă parte, vânzările comercianţilor au crescut accelerat, într-o perioadă - începutul verii - în care, de regulă, stagnează sau scad, oferta fiind mai mare decât cererea.

Dovada: în iunie anul trecut, faţă de mai, vânzările de alimente crescuseră doar cu 1,1% în magazinele nespecializate şi coborâseră cu 1,8% în magazinele specializate.

Câştiguri pe linie în industria cărnii

Liderul Asociaţiei Române a Cărnii, Radu Timiş, a prezentat, marţi, mai multe date din care reies creşteri spectaculoase de vânzări la mezeluri şi preparate din carne în lunile iunie şi iulie faţă de mai.

„Vânzările de produse crud-uscate au crescut cu 14,9% în iunie şi cu 25,8% în iulie faţă de mai; la crenvurşti, plusul a fost de 12,4%, respectiv 14,7%; la cârnaţi 9,6%, respectiv 14,6%; la salam 5,7%, respectiv 14,1%, apoi la mici, carne tocată şi slănină creşterea vânzărilor a fost de 7,1% în iunie şi de 20,5% în iulie faţă de mai. Nu au existat scăderi ale vânzărilor“, a spus Radu Timiş.

Cât despre reducerea preţurilor, „media generală a ieftinirilor în industria cărnii a fost de 9,9%“, a afirmat liderul patronal.


Ieftiniri da, deflaţie nu

Economia nu riscă să intre în deflaţie, chiar dacă inflaţia se va situa în teritoriu negativ în viitoarele trei trimestre, întrucât consumul creşte cu 6% şi poate ajunge la 10% până la finele anului.

Există chiar presiuni inflaţioniste după creşterea salariilor în sectorul bugetar, potrivit guvernatorului BNR.

Grosul dezinflaţiei vine tot de la TVA redus la alimente, pentru că ponderea alimentelor în indicele preţurilor de consum din România este foarte mare, a afirmat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

El a arătat că dezinflaţia s-a mai accentuat pentru că BNR a calculat un indicator de transmisie a reducerii TVA la alimente de 60% în scăderea preţurilor, însă în realitate a fost mult mai mare.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite