Salariul minim crește din nou de la 1 iulie. Cât câștigă statul din această nouă majorare

0
Publicat:

Salariul minim pe economie va crește din nou de la 1 iulie, după cum a anunțat chiar ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în urma discuțiilor din cadrul Consiliului Național Tripartit.

Mai multe bancnote de 100 de lei peste un plic alb
Salariul minim pe economie va crește din nou de la 1 iulie

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a confirmat, în cadrul unor discuții purtate recent cu mai mulți angajatori, că “începând cu 1 iulie 2024, salariul minim va crește la 3.700 de lei, așa cum a fost discutat în cadrul Consiliului Național Tripartit, dar în același timp se lucrează la un mecanism de stabilire a salariului minim în concordanță cu Directiva europeană”.

Îmi doresc să finalizăm acest mecanism de stabilire a salariului minim anul acesta. În acest moment sunt analizate diverse formule, indicatorii luați în calcul fiind productivitatea, inflația și corelarea cu nivelul salarial mediu. Partea bună este că odată cu stabilirea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atât pentru angajator, cât și pentru angajat”, a explicat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

În cadrul întâlnirii cu angajatorii sibieni, ministrul a mai arătat că piața muncii este prioritatea mandatului său și a anunțat că pe lângă programele existente și implementate prin agențiile de ocupare a forței de muncă, cele de ucenicie, pentru primul loc muncă, pentru șomeri, cele pentru inserția pe piața muncii sau prin care este stimulată angajarea într-o altă localitate, urmează să fie lansate și implementate și alte programe, cu noi finanțări pentru piața muncii.

Consider că numai o piață a muncii puternică poate să ne aducă veniturile necesare pe care ulterior să le repartizăm în salarii și pensii. Este foarte important ca piața muncii, în special pe partea de ocupare, să fie o piață a muncii care evoluează și aici este foarte important ca dumneavoastră, angajatorii, să fiți sprijiniți pentru creșterea competențelor angajaților dumneavoastră. (…) Gândim acest lucru printr-un sistem de vouchere pentru competențe, care vor fi pentru început pe trei domenii: creșterea competențelor digitale, creșterea competențelor lingvistice, respectiv creșterea competențelor pe domeniul verde. De asemenea, vom continua finanțarea și pentru primul loc de muncă și pentru ucenicie, din fonduri europene. Dar ambiția mea, și aici încă lucrăm la proiect, este să-i aducem acasă și pe cei care au plecat, și nu mă refer doar la cei care au un nivel scăzut sau mediu de calificare, ci și la cei din top management”, a mai spus ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Cât câștigă statul din această nouă majorare

În prezent, salariul minim brut pe economie este de 3.300 de lei, din care statul încasează 25% contribuția pentru pensii (825 lei), 10% contribuția pentru sănătate (330 lei) și 10% impozitul pe venit (330 lei), un total de 1.485 lei.

Începând cu 1 iulie, dacă salariul minim va fi majorat la 3.700 lei, după cum susțin autoritățile, statul va încasa cu 180 de lei mai mult, adică 1.665 lei: 925 lei din contribuția pentru pensii de 25%, 370 din contribuția pentru sănătate de 10%, 370 lei din impozitul pe venit.

Din sumele virate la stat pentru contribuția de pensii se plătesc și cotele pentru pensiile private obligatorii Pilonul II.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite