Românii sunt în topul european al restanţierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România ocupă locul al treilea în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est după ponderea creditelor neperformante, iar situaţia continuă să se înrăutăţească. Ponderea mare a restanţelor la credite şi a finanţărilor în valută dau bătăi de cap bancherilor din România. Ei au de recuperat de la clienţi 3,4 miliarde de euro.

După ce în anii de boom economic, 2006-2008, românii au accesat credite la grade de îndatorare de peste 70%, acum, afectaţi de criză, mulţi nu se mai descurcă cu plata ratelor. Astfel, volumul mare de credite restante a ajuns să fie cea mai mare problemă a bancherilor.

Citiţi şi:

Datoriile hunedorenilor la bănci continuă să crească: bancherii "dezleagă" recuperatorii

România ocupă locul al treilea în Europa Centrală, de Est şi Sud-Est în funcţie de ponderea creditelor neperformante în sold (cu întârzieri de peste 90 de zile), respectiv 17,5%, potrivit unei analize a Capital Economics. România este devansată doar de Lituania (19,2%) şi Letonia (17,9%).

Analiştii londonezi atrag atenţia că o piaţă intră în „zona fierbinte" încă de la împrumuturi neperformante de 7,5%. Un alt risc major pentru băncile din România este ponderea mare a creditelor în valută în totalul portofoliului, respectiv 62,1%. Astfel, deprecierea leului în raport cu euro sau francul elveţian va conduce la creşterea numărului celor care nu vor mai avea capacitatea de a-şi achita ratele la timp.

Situaţia se înrăutăţeşte

În timp ce majoritatea statelor aflate în această situaţie dau semne că au ajuns la vârf, sau chiar au intrat pe o pantă descendentă, în România, situaţia continuă să se înrăutăţească. Zoltan Major, vicepreşedinte al UniCredit Ţiriac Bank, estimează că ponderea creditelor cu întârzieri la plată de peste 90 de zile va continua să urce până la 20% în acest an. 

„Se vede foarte clar că nivelul creditelor neperformante a crescut foarte mult. Pentru anul 2010 aşteptările sunt ca procentul creditelor neperformate să ajungă la 20% din total împrumuturi", a declarat recen Zoltan Major.

Valoarea restanţelor înregistrate de firmele şi populaţia din România se ridica la 3,37 miliarde de euro la finele lunii august şi a crescut cu 84% de la începutul anului, potrivit datelor băncii centrale. Creditele restante în valută s-au dublat de la începutul lui 2010, în special din cauza deprecierii leului, şi le-au depăşit pe cele în monedă naţională, ajungând la 1,7 miliarde de euro.

730.000 de restanţieri

Aproape 730.000 de români (persoane fizice) înregistrau în august restanţe de peste 30 de zile la creditele contractate, în valoare de 1,15 miliarde de euro. Peste 50% din restanţe erau pentru împrumuturile contractate în monedă naţională.

Citiţi şi: România, pe locul al treilea în Europa la credite neperformante

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite