România dă cei mai mulţi bani din UE către salariile bugetarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare procent din veniturile încasate la stat care merg către plata salariilor bugetarilor, arată un raport lansat de Consiliul Fiscal. Anul trecut, acestea ne-au costat cu cinci miliarde lei mai mult decât a estimat iniţial Guvernul.

Raportul arată că salariile bugetarilor sunt plătite cu circa 32,6% din totalul veniturilor încasate de România la buget. Acesta este cel mai mare procent din întreaga Uniune şi este în creştere faţă de 2017, când salariile ne costau numai 29,8% din venituri. Spre comparaţie, în Uniunea Europeană, doar 22% din media veniturilor bugetare merg către salariile angajaţilor la stat.

salarii bguetari foto consiliul fiscal
salarii bguetari foto consiliul fiscal

Consiliul Fiscal remarcă „manifestarea unei tendinţe accelerate de creştere a cheltuielilor de personal, poziţia României în comparaţie cu alte ţări din UE deteriorându-se puternic în ultimii trei ani. Potrivit instituţiei, majorările salariale repetate din sectorul bugetar şi intrarea în vigoare începând cu data de 1 iulie 2017 a Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice au contribuit consistent la înrăutăţirea situaţiei acestei categorii de cheltuieli.

Guvernul a subestimat cheltuielile

Raportul mai arată că, atunci când a elaborat proiectul de buget pe anul 2018, Guvernul a subestimat semnificativ cheltuielile de personal, cu nu mai puţin de 5 miliarde de lei. Mai precis, Executivul a estimat iniţial că va cheltui circa 81,11 miliarde lei cu salariile, însă s-a trezit la finalul anului că bugetarii ne-au costat de fapt 86,14 miliarde lei. Această sumă reprezintă 9,12% din produsul intern brut (PIB). Comparativ cu anul 2017, cheltuielile de personal au crescut semnificativ cu 16,53 miliarde lei, respectiv cu 23,7%

Un motiv pentru care cheltuielile de personal au crescut a fost că Guvernul a alocat o sumă insuficientă, la elaborarea proiectului de buget, atrage atenţia Consiliul Fiscal. La aceasta a contribuit şi impactul unor majorări salariale decise ulterior aprobării proiectului de buget. „Revizuirea ascendentă masivă evidenţiază lipsa caracterului constrângător al regulilor fiscale, precum şi incapacitatea de a ţine sub control creşterile cheltuielilor de personal”, subliniază Consiliul Fiscal.

Unde au fost cele mai mari creşteri

Datele analizate de Consiliul Fiscal arată că cea mai mare creştere s-a înregistrat în sectorul public de sănătate şi asistenţă socială, salariul mediu net ajungând în trimestrul patru din 2018 la 3.550 lei, cu 30,66% mai mare decât aceeaşi perioadă a anului precedent.

În sectorul public cel mai puţin au crescut salariile personalului din domeniile administraţie publică şi apărare, cu numai 9,57%. Nivelul acestora din ultimul trimestru al anului 2018 a fost de 4.300 lei.

Salariul mediu net al angajaţilor din învăţământ s-a plasat la valoarea de 2.890 lei în ultimele treiluni din 2018, fiind mai mare cu 20,27% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent.

Numărul total de angajaţi în sectorul guvernamental a scăzut cu 167.208 persoane în intervalul decembrie 2008 - decembrie 2018, până la un nivel de 1,23 milioane.

salarii bguetari foto consiliul fiscal
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite