România clarifică relaţiile comerciale cu Turcia, după includerea acesteia în lista UE cu ţări posibil necooperante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ministerul Finanţelor va emite un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care clarifică relaţiile comerciale cu Turcia, în sensul emiminării prevederii conform cãreia nu se deduc cheltuielile rezultate în urma unei tranzacţii dintre o persoană fizică sau juridică şi o alta dintr-un stat inclus în anexa II din Lista UE a jurisdicţiilor necooperante.

„În vederea clarificãrii legislaţiei referitoare la jurisdicţiile necooperante, Ministerul Finanţelor anunţã cã a întreprins demersurile necesare pentru ca, în scurt timp, sã fie modificate prevederile art. 25 alin.4) lit.f^1) din Codul fiscal. Acest punct, introdus printr-o modificare intratã în vigoare în ianuarie 2021, prevede cã sunt nedeductibile cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzacţii cu o persoanã fizicã sau juridicã situatã într-un stat care, la data înregistrãrii cheltuielilor, este inclus în anexa I şi/sau anexa II din Lista UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Modificarea va viza eliminarea prevederii conform cãreia statele incluse în anexa II vor fi considerate drept jurisdicţii necooperante în scopuri fiscale, mãsurã care vine sã clarifice, în acest sens, inclusiv tratamentul fiscal aplicat tranzacţiilor efectuate începând cu 1 ianuarie 2021”, a informat vineri Ministerul Finanţelor.

În baza informaţiilor disponibile pânã acum, niciun alt stat membru nu a adoptat mãsuri similare împotriva jurisdicţiilor incluse în anexa II din Lista UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale.

„Ministerul Finanţelor doreşte sã clarifice faptul cã, în contextul raportãrii aranjamentelor transfrontaliere conform Directivei UE 2018/822 (cunoscutã sub numele de DAC 6), prin noţiunea de jurisdicţii necooperante se face referire doar la ţãrile din anexa I a Listei UE privind jurisdicţiile necooperante în scopuri fiscale, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”, se arată în comunicat.

Concret, proiectul de OUG va reglementa eliminarea referinţei  fiscale la anexa II din Lista jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale, eliminare care va avea ca efect aplicarea regimului fiscal general de deducere a cheltuielilor  la determinarea impozitului pe profit pentru tranzacţiile  efectuate de contribuabili cu state din această anexă, dintre care cel mai important  este Turcia. Lista fiind continuata de Maroc, Australia,  Iordania, Thailanda etc. 

Astfel, cheltuielile înregistrate ca urmare a tranzacţiilor cu aceste state vor fi deductibile, în baza regulilor actuale de stabilire a impozitului  pe profit.

Lista cu ţările necooperante este actualizată de două ori pe an

Consiliul UE a adoptat lista cu jurisdicţiile necooperante, pentru prima dată, în data de 5 decembrie 2017 şi, de atunci, a efectuat mai multe modificări (teritorii au fost adăugate sau eliminate din anexele sale). Documentul cuprinde state din afara UE, care, în viziunea instituţiilor europene, practică un regim fiscal avantajos şi, astfel, încurajează companiile din statele membre să îşi erodeze baza impozabilă.

Lista este formată din două anexe şi se actualizează de două ori pe an, următoarea revizuire fiind planificată pentru februarie 2021. Anexa I cuprinde lista statelor necooperante în scopuri fiscale, iar Anexa II include state care şi-au asumat acţiuni de remediere a deficienţelor identificate în procesul de monitorizare, astfel că nu sunt considerate complet necooperante. Din Anexa II a listei, un stat poate să fie eliminat sau, dimpotrivă, poate să fie mutat în Anexa I, dacă nu îşi respectă obligaţiile asumate până la data stabilită.

În cele două anexe ale listei figurează, în general, paradisuri fiscale recunoscute (de exemplu, Panama, Fiji, Seychelles), astfel că includerea Turciei în Anexa II a constituit o mare surpriză pentru contribuabili.

Specialiştii Deloitte avertizau recent că includerea Turciei în Anexa II, însemna că, începând cu 1 ianuarie 2021, toate costurile companiilor înregistrate în legătură cu parteneri din Turcia vor fi nedeductibile din punctul de vedere al impozitului pe profit.

„Aşadar, impozitul pe profit rezultat din această reclasificare va reprezenta un cost suplimentar, care ar putea fi regăsit inclusiv în valoarea bunurilor sau serviciilor furnizate ulterior pe piaţa din România.

Impactul este semnificativ, având în vedere valoarea schimburilor comerciale dintre România şi Turcia. Doar în anul 2019, România a importat bunuri din Turcia în valoare de aproape 3,9 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 16% din totalul importurilor efectuate din ţări non-UE”, afirmau miercuri specialiştii Deloitte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite