Rata şomajului scade la 2,93%. La cât a ajuns numărul şomerilor din România şi ce vârstă au cei mai mulţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Rata şomajului înregistrat la nivel naţional era, la sfârşitului lui august, de 2,93%, mai mică decât cea din luna anterioară cu 0,03 puncte procentuale şi cu 0,37 puncte procentuale sub cea consemnată în luna similară a anului trecut, a transmis, luni, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Potrivit sursei citate, numărul total de şomeri la finele lunii august 2021 a fost de 256.080 de persoane, mai mic cu 2.694 de persoane faţă de cel înregistrat la finele lunii anterioare.

De asemenea, din totalul şomerilor înregistraţi, 62.472 au fost şomeri indemnizaţi şi 193.608 neindemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 86 de persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a scăzut cu 2.780 persoane faţă de luna precedentă.

Pe medii de rezidenţă, numărul şomerilor la finele lunii august se prezintă astfel: 81.137 şomeri provin din mediul urban şi 174.943 şomeri provin din mediul rural.

Cei mai mulţi şomeri aveau între 40 - 49 de ani (66.870), urmaţi de cei din grupa de vârstă 50 - 55 de ani (51.503), la polul opus aflându-se persoanele între 25 - 29 de ani (11.892).

În ceea ce priveşte structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM (28,32%). Şomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 28,81% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 5,61%. 

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, o ordonanţă de urgenţă care prevede prelungirea şomajului tehnic, având în vedere contextul epidemiologic actual, marcat de creşterea incidenţei cazurilor de COVID 19 care ar putea impune noi limitări ale activităţilor economice.

Astfel, ministrul Muncii, Raluca Turcan, preciza că măsura şomajului tehnic, adică acordarea indemnizaţiei de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 se va aplica până la 31 decembrie 2021.  

Măsura este valabilă pentru următoarele categorii de beneficiari: 

- Salariaţii angajatorilor care întrerup pe perioadă determinată activitatea total sau parţial, ca urmare a aplicării măsurilor de prevenire şi control ale infecţiilor cu SARS-CoV-2, prevăzute în actele normative emise de administraţia publică centrală şi/sau a hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă sau a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, stabilite în funcţie de incidenţa cumulată la 14 zile în judeţ/localitate; 

- Salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu excepţia salariaţilor aflaţi în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă; 

- Profesionişti precum comercianţii, întreprinzătorii, operatorii economici precum şi orice alte persoane autorizate să desfăşoare activităţi economice sau profesionale, persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe, persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza legii privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, persoane implicate în activităţi sportive precum sportivi, antrenori, medici, asistenţi medicali, maseuri, kinetoterapeuţi etc. 

Potrivit ministrului, numărul total estimat de beneficiari este de aproximativ 50.000, iar impactul bugetar total calculat pentru două luni este de 238,4 milioane lei.

Citeşte şi: Şomajul tehnic, reintrodus. Părinţii care îşi supraveghează copiii aflaţi în şcoala online vor fi plătiţi. Câţi bani vor primi

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite