Articol publicitar

Radioactivitatea în construcţii: periculoasă sau nu?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radioactivitatea reprezintă un fenomen prezent pe planeta noastră încă de la începuturi, în apă, în sol, în vegetaţie, în mod firesc. Este un fenomen care are loc şi în organismul oamenilor şi al animalelor.

Aerul, apa si solul sunt alcătuite şi din peste 60 radionuclizi, care sunt clasificaţi în radionuclizi primordiali, cosmogenici şi cei care au luat naştere în urma unor activităţi antropogene. Atât timp cât este în limite normale, radioactivitatea nu reprezintă un pericol pentru sănătatea umană. Devine periculoasă în momentul în care ionizează, adică atunci când rupe legăturile chimice, adică ionizează. Acest lucru duce la distrugerea celulelor corpului, ceea ce înseamnă apariţia unor probleme de sănătate, deoarece organismul nu mai are timp să repare celulele distruse. Insă acest lucru se întâmplă numai dacă ne expunem la doze mari de radiaţii, fapt care nu se întâmplă în cazul materialelor de construcţii.

Producătorii de materiale de construcţii, şi anume lemn, cărămidă, beton, materiale de izolaţie, materiale plastice etc. nu au voie să utilizeze elemente radioactive care să treacă de o anumită limită.

Cum materialele de construcţii utilizează elemente care  îşi au originea în crusta terestră, este firesc să conţină concentraţii foarte reduse de elemente naturale radioactive, în special de uraniu, radiu şi thoriu. Un alt agent care intră în compoziţia acestor materiale este potasiul.

Printre materialele de construcţii care are un nivel mic de radioactivitate este betonul celular autoclavizat , cunoscut sub numele de BCA,  care are o concentraţie mare de nisip şi de ciment. Este un material des folosit la construcţia locuinţelor, pentru că este durabil şi este un izolator termic excelent, ceea ce înseamnă că încăperile sunt ferite de igrasie, iar pierderile de căldură sunt minime.

Valoarea medie a indicelui pentru radioactivitate în ceea ce priveşte BCA este de 0,22, ceea ce înseamnă că este un material de construcţie sigur,  fiind mai mic de cel stabilit la nivelul ţării noastre, de 0,5.

Potrivit NP 008-97, act normativ privind igiena compoziţiei aerului în spaţii cu diverse destinaţii, conţinutul de formaldehidă din aer, care se poate degaja din unele materiale de construcţii  ( în special răşini sintetice, coloranţi, etc.) nu trebuie să treacă de valoarea de 0,035 mg/m3 ca valoare medie înregistrată pe parcursul celor mai defavorabile 30 de minute dintr-un interval de 24 de ore.

Click aici pentru a afla mai multe detalii

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite