Rabla pentru electrocasnice: Voucherele nu pot fi folosite imediat. Când pot fi utilizate
0Prima etapă de emitere a voucherelor prin Programul Rabla pentru electrocasnice a demarat vineri, 26 noiembrie, la ora 10,00, dar tichetele valorice nu pot fi folosite imediat.
Potrivit Ghidului de finanţare a programului, „după finalizarea înscrierii solicitanţilor în aplicaţia informatică, Autoritatea centralizează listele cu aceştia, le avizează în cadrul Comitetului director şi le aprobă în Comitetul de avizare. Lista solicitanţilor aprobaţi se publică pe pagina de internet a Autorităţii şi va conţine numele şi prenumele persoanelor fizice, localitatea şi judeţul, categoriile de EEE-uri aprobate şi sumele aferente”.
Cum pot fi folosite voucherele
Articolul 18 din Ghid prevede:
(1) Achiziţia de EEE-uri eligibile în cadrul programului se face prin intermediul comercianţilor validaţi, în limita fondurilor alocate, publicate spre informare, pe pagina de internet a Autorităţii.
(2) În maximum 15 zile de la publicarea listei cu solicitanţii aprobaţi, aceştia se adresează comercianţilor validaţi în vederea utilizării voucherelor.
(3) La momentul utilizării voucherului la un comerciant validat, solicitantul aprobat trebuie să se asigure că declaraţia pe propria răspundere semnată şi scanată şi copia CI/BI sunt încărcate în contul de utilizator din aplicaţia informatică, având obligaţia ca originalul declaraţiei să fie păstrat pe o perioadă de un an de la data utilizării voucherului.
(4) Comercializarea produselor în cadrul programului se realizează doar pentru solicitanţii care întrunesc criteriile de eligibilitate prevăzute în ghid şi care se regăsesc în lista menţionată la art. 17 alin. (2) şi doar dacă datele din aplicaţia informatică corespund cu cele furnizate de către persoanele fizice şi cu documentele prezentate în susţinerea lor. Până la momentul utilizării voucherului la comerciantul validat, solicitantul poate corecta eventualele erori ale datelor introduse în aplicaţia informatică, prin accesarea contului de utilizator, cu excepţia voucherului şi a CNP-ului.
(5) Comerciantul validat perfectează formalităţile de vânzare a EEE-urilor şi completează în aplicaţia informatică datele aferente acestora, inclusiv tipul de echipament care se achiziţionează, eficienţa energetică a acestuia şi categoria DEEE-ului predat de persoana fizică în termen de maximum 15 zile de la data utilizării voucherului.
(6) Comerciantul se obligă să asigure, cu titlu gratuit, preluarea EEE-uzat de la persoana fizică.
(7) În cadrul programului, comerciantul se obligă să asigure colectarea unui număr de EEE uzate egal cu numărul de EEE comercializate.
(8) Comerciantul este responsabil pentru respectarea legislaţiei specifice privind concurenţa şi protecţia consumatorului.
(9) Oricând, pe parcursul derulării programului, comerciantul pierde calitatea dobândită, în situaţia în care instituţiile abilitate emit acte din care rezultă încălcarea prevederilor legislaţiei prevăzute la alin. (8). În cazul în care această situaţie intervine după semnarea contractului cu Autoritatea, comerciantul este exclus din program prin notificarea emisă de către aceasta.
Concret, voucherele emise vineri, 26 noiembrie, pentru achiziţia de maşini de spălat (rufe sau vase) şi pentru frigidere sau alte aparate frigorifice, vor fi activate în câteva zile (în ediţia precedent voucherele au fost activate la 3 zile după ce au fost emise), termenul în care acestea pot fi utilizate pentru achiziţia echipamentelor fiind de 15 zile de la publicarea listei solicitanţilor avizaţi pe site-ul AFM.
„Voucherul este valabil 15 zile de la data publicării listei solicitanţilor aprobaţi, perioadă în care trebuie utilizat la un comerciant validat, sub sancţiunea pierderii dreptului de utilizare.
Voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică”, se arată în Ghid.