Plafonarea prețurilor gazelor naturale ar putea duce la un deficit de aprovizionare, susţine AFM

0
Publicat:

Autoritatea de Reglementare a Pieţei Financiare Olandeze (AFM), care supervizează hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, a avertizat joi că impunerea unui plafon asupra preţurilor la contractele futures ar putea avea consecinţe negative, inclusiv un deficit de aprovizionare cu gaze, transmite Reuters.

15 state membre UE au cerut o plafonare a preţului gazelor, Foto: Profimedia
15 state membre UE au cerut o plafonare a preţului gazelor, Foto: Profimedia

Preţurile europene la gaze sunt determinate de cerere şi ofertă, de când Rusia a invadat Ucraina, şi nu au existat indicii de manipulare sau speculaţii în exces, în pofida creşterii semnificative a preţurilor, se arată în raportul AFM, informează Agerpres.

Instituţia critică ,,tendinţa la nivel european de plafonare a preţurilor sau de reglementări care să limiteze strict volatilitatea", a afirmat Hanzo van Beuzekom, membru al Board-ului AFM, la o conferinţă de presă.

,,Piaţa funcţionează adecvat şi prin intervenţii nu se ştie niciodată unde se poate ajunge, consecinţele ar putea fi mai grave decât ne-am aştepta", a avertizat oficialul AFM.

Acesta a adăugat că, deşi instituţia înţelege efectul negativ al preţurilor ridicate la gaze asupra companiilor şi consumatorilor, ele au dus la investiţii în noua infrastructură europeană pentru gaze naturale lichefiate (GNL) iar livrările de GNL au fost trimise mai mult spre Europa decât spre Asia.

Limitarea preţului la hub-ul TTF din Amsterdam

Conform sursei citate, luna trecută, Comisia Europeană a luat în discuţie un proiect ce prevede limitarea ,,dinamică" a preţului tranzacţiilor la hub-ul de gaze TTF din Amsterdam. Limitarea ar putea intra în vigoare dacă preţurile cresc semnificativ.

15 state membre UE au cerut Executivului comunitar o plafonare a preţului gazelor la nivelul blocului comunitar. Dar Germania şi Ţările de Jos se opun plafonării.

Pe de altă parte, introducerea unui indice de referinţă european alternativ - o altă propunere a CE - nu este sprijinită de operatorii prezenţi pe piaţă, susţine AFM, deoarece ,,va avea un efect limitat asupra rezolvării bazelor fundamentale ale preţurilor excesive la energie din UE".

AFM sprijină condiţionat o altă idee luată în considerare de CE, ,,întrerupătoare de circuit", care să limiteze fluctuaţiile mari de preţuri într-o singură zi şi să asigure tranzacţii ordonate.

Totuşi, AFM avertizează că o astfel de decizie nu ar duce la scăderea preţurilor la gaze.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite