Piperea, administratorul judiciar al Oltchim: „Vânzarea combinatului se poate face într-o lună, dacă SOCAR este interesat de companie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul ar putea conveni cu SOCAR, în luna iulie, vânzarea Oltchim, dacă grupul azer este interesat de achiziţia combinatului din Râmnicu-Vâlcea, a declarat Gheorghe Piperea, reprezentantul administratorilor judiciari ai companiei de stat. Premierul Ponta, aflat astăzi la Baku, a propus companiei azere SOCAR să preia Oltchim, însă aceasta a spus că trebuie să analizeze înainte situaţia companiei.

"Dacă SOCAR este pregătit de preluarea Oltchim, noi putem să vindem într-o lună. Nu trebuie să aşteptăm până în octombrie, când este aprobat planul de reorganizare. Am pus la punct o procedură, să construim un SPV (vehicul de investiţii) şi cred că până în iulie încheiem această procedură şi putem previnde Olchim către SOCAR", a spus Piperea.

El a arătat că este important interesul SOCAR pentru Oltchim deoarece compania este un actor important şi credibil.

"Suntem asaltaţi de tot felul de ciudaţi. Din această cauză vrem să închidem procedura de selecţie. Nu sunt la fel de celebri ca cel din septembrie 2012 (când la prima încercare de vânzare a Oltchim adjudecatar a fost declarat omul de televiziune Dan Diaconescu, n.r.), dar cam pe acolo", a adăugat Piperea.

Piperea a precizat că până în momentul vânzării este important să fie obţinută finanţarea pentru activitatea curentă, circa 25 milioane de euro.

Guvernul a propus companiei petroliere azere de stat SOCAR să preia Oltchim, aflat în insolvenţă de la începutul acestui an, reprezentanţii potenţialului investitor afirmând că vor analiza situaţia înainte de a lua o decizie.

Subiectul Oltchim a fost abordat într-o discuţie purtată joi de premierul Victor Ponta, aflat în vizită oficială în Azerbaidjan, cu conducerea SOCAR.

Combinatul Oltchim se află în insolvenţă din luna ianuarie a acestui an, iar privatizarea a eşuat anul trecut întrucât Dan Diaconescu nu a plătit suma la care s-a angajat, respectiv 45 de milioane de euro.


Vă mai recomandăm: 

Ponta pleacă în ţări asiatice să atragă investiţii. România este printre cele mai vulnerabile ţări la reducerea investiţiilor către pieţele emergente. Premierul Victor Ponta a anunţat că va începe în această săptămână o serie de vizite în ţări asiatice, respectiv în Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan, iar săptămâna viitoare se va întâlni, la Beijing, cu omologul său chinez, în încercarea de a atrage investiţii şi din afara UE. Un studiu al Institute of International Finance arată că România se numără printre ţările cele mai vulnerabile la scăderea investiţiilor către pieţele emergente.

Cum trebuie să arate investitorul strategic pe care îl caută statul. Ca să-i evite pe cei care taie fabricile României la fier vechi şi le transformă în malluri, autorităţile au introdus în criteriile de privatizare sintagma „investitor strategic“. „Adevărul“ vă prezintă caracteristicile obligatorii ale acestuia.

Ministerul Economiei a publicat anunţul de solicitare a ofertelor pentru Oltchim 2. Documentul nu cuprinde niciun termen final. Ministerul Economiei a publicat pe propriul site anunţul de privind procedura de solicitare a ofertelor pentru Oltchim 2, însă documentul nu cuprinde niciun termen ferm.

Oltchim va transfera toate activele şi drepturile de proprietate industrială în Oltchim II, care va fi privatizat fără datorii. Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea îşi va transfera toate activele şi drepturi de proprietate industrială, în valoare de câteva zeci de milioane de euro, către un vehicul special, numit Oltchim II, care va fi ulterior privatizat. Vor fi transferate astfel peste 90% din active, la care se doreşte şi transferul pirolizei de la Arpechim.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite