Patronatele cer politicienilor să oprească alba-neagra cu Ordonanţa 114

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatul a decis recent să respingă legea de aprobare a Ordonanţei care a modificat OUG 114 Inquam Photos / George Călin
Senatul a decis recent să respingă legea de aprobare a Ordonanţei care a modificat OUG 114 Inquam Photos / George Călin

Confederaţia Patronală Concordia solicită politicienilor să oprească alba-neagra cu Ordonanţa 114. Aceasta a fost adoptată pe neaşteptate în decembrie 2018, a fost modificată de noul Guvern tot prin Ordonanţă, însă recent legea pentru adoptarea noii ordonanţe a fost respinsă de Senat.

Confederaţia Patronală Concordia trage un semnal de alarmă majoră în acest sens şi face apel către politicienii implicaţi în procesul legislativ pentru a reda predictibilitatea economiei româneşti şi un cadru legislativ stabil.

În data de 24 decembrie 2018, în Ajunul Crăciunului, CP Concordia aminteşte că protesta public împotriva adoptării de către Guvernul României, fară o consultare reală cu mediul de afaceri, a deja cunoscutei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului nr.114.

În acele zile, CP Concordia sublinia faptul că „este inadmisibil ca Ministerul Finanţelor Publice să iniţieze, iar Guvernul să adopte pe repede-înainte, după un trist simulacru de consultare publică şi dialog social, un act normativ de o asemenea importanţă, care modifică nu mai puţin de 45 de acte normative în vigoare la acest moment”. 

Se menţiona cu acea ocazie inclusiv faptul că noua OUG instituia noi modificări ale Codului Fiscal, începând cu 1 ianuarie 2019, prin 28 de puncte care se adăugau celor 236 modificări ale Codului Fiscal deja impuse în primele 11 luni ale anului 2018.

„Deşi majoritatea sectoarelor economice afectate de OUG 114 sunt formate din entităţi care deţin infrastructuri critice şi furnizează servicii esenţiale de interes naţional, conform legii (Legea  nr. 225/2018), prevederile respectivei ordonanţe de urgenţă nu au părut să ţină cont de acest aspect. Din păcate, acelaşi lucru pare să se întample şi acum  la nivelul dezbaterilor din Parlamentul României. 

Efectele imediate ale OUG 114 au fost multiple şi au fost aparent corectate însă doar parţial prin modificările şi completările ulterioare introduse de OUG nr. 19 din martie 2019 şi recenta OUG nr. 1 din ianuarie 2020. În asemenea condiţii, caracterizate de lipsa predictibilităţii, companiile mari şi mici deopotrivă, au trebuit să-şi readapteze planurile de afaceri şi investiţii pe termen scurt, fără să mai poată considera România o destinaţie atractivă şi stabilă pentru mediul de afaceri”, afirmă Concordia.

La circa un an de zile de la adoptarea OUG 114, modificată în martie 2019 prin OUG 19,  un alt guvern a decis practic abrogarea acesteia, tot printr-o ordonanţă de urgenţă – OUG 1/2020, iar mediul de afaceri a trecut în mod logic la re-evaluarea noii situaţii, salutând în acelaşi timp această măsură. La scurt timp însă, plenul Senatului României a respins legea pentru adoptarea acestei noi ordonanţe.

CP Concordia afirmă că este o organizaţie patronală, iar membrii acesteia doresc să-şi poată desfăşura în continuare activitatea în România, fără a fi expuşi permanent neclarităţilor actului de guvernare şi/sau ale procesului legislativ. De aceea – chiar în cunoştinţa faptului că 2020 reprezintă un an ce va fi marcat de lupte electorale intense – CP Concordia face apel către politicieni să dea dovadă de responsabilitate, să găsească cea mai constructivă formulă pentru a păstra încrederea în mediul investiţional românesc şi să nu folosească acte normative de asemenea importanţă în scop electoral, cu preţul deteriorării serioase şi pe termen lung a stării economiei naţionale. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite