Paradoxul chiriilor din Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe segmentul de lux, tarifele încasate pentru închiriere au crescut în ultima perioadă. Pe piaţa imobiliară din oraşul petrolier, singurii care au încă de câştigat sunt proprietarii de locuinţe scumpe. Surprinzător, cererea de închiriere este mare, iar oferta scăzută.

A.D., angajat al unei companii din domeniul energetic, locuieşte de un an într-un apartament de lux situat în zona Cantacuzino din Ploieşti. Locuinţa, finalizată în 2008, are 100 de metri pătraţi, trei camere, este mobilată şi dispune de garaj.

Chirie cu întreţinerea inclusă

Chiria lunară este de 1.100 de euro pe lună, cu 400 de euro mai mare decât cea percepută pentru un apartament similar în Dubai .

A.D. se înscrie perfect în tipologia angajaţilor marilor companii care încă mai închiriază locuinţe în oraşul petrolier. De pildă, expaţii care lucrează la Petrom pe bază de contract temporar caută locuinţe de lux sau bine îngrijite, care au toate dotările – de la maşină de spălat până la tacâmuri. De asemenea, locuinţele trebuie să fie situate într-o zonă decentă, cu acces direct din stradă şi să aibă servicii de întreţinere (gaz, apă, curent, cablu, curăţenie) incluse în costul chiriei.

„Segmentul acesta reprezintă 10% din piaţa închirierilor din Ploieşti. Oferta de apartamente este foarte mică pentru segmentul de lux“, punctează Paul Dumbrăvanu, broker/owner al agenţiei imobiliare RE/MAX Star Ploieşti. Şi asta în condiţiile în care cerere există din plin. Acesta este motivul pentru care pe piaţa locală s-a ajuns la un paradox. „Avem un client austriac, care lucrează temporar în România. Are un apartament închiriat şi în Dubai. Spre deosebire de Ploieşti, acolo s-a construit mult şi oferta este mare, astfel încât chiria este 700 de euro pe lună“, explică Dumbrăvanu.

Angajatorul plăteşte transportul

O altă mare companie cu activitate în oraş este Vodafone. Angajaţii acesteia nu închiriază însă, în general, locuinţe în Ploieşti, ci preferă să facă naveta de la Bucureşti. Asta şi pentru că nivelul chiriilor este doar un pic mai scăzut în Ploieşti faţă de Capitală.

Chiria medie pentru locuinţele vechi de două camere este, în Ploieşti, de 250 de euro. În cartierul Tei din Capitală, apropiat de ieşirea spre DN1 (şoseaua naţională spre Ploieşti), există apartamente oferite spre închiriere pentru 260-300 de euro lunar. Şi cum marile companii din Ploieşti încă plătesc cheltuielile cu transportul angajaţilor din oraşele apropiate, schimbarea domiciliului nu este încă o opţiune demnă de luat în considerare. 

Scăderi de 30%

Per ansamblu însă, situaţia segmentului chiriilor ploieştene se încadrează în tendinţa generală de diminuare. „Segmentul închirierilor a scăzut cu peste 30% în ultimele două luni, din cauza faptului că situaţia economică obligă firmele să se bazeze pe resurse umane locale“, explică Dumbrăvanu.

În ciuda acestor scăderi, în Ploieşti se mai poate încă vorbi de un segment al chiriilor. În alte oraşe din ţară, nivelul tranzacţiilor este nesemnificativ. „Nici nu mai are rost să vorbim despre chirii în Suceava. Clienţi sunt foarte puţini şi provin din rândul celor care nu-şi permit o locuinţă sau care refuză categoric un credit ipotecar“, afirmă Mihai Olimpiu, administrator al agenţiei imobiliare sucevene Imostar.




Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale. Chiriile sunt relevante pentru locuinţele situate în zonele semicentrale. În tabel apar oraşele din provincie care au o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori.A creştere u scădere  stagnare 2

image
image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite