Operaţiile la privat care costă ca la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sectorul de sănătate privat este perceput de pacienţi peste posibilităţile lor financiare. De fapt, pentru unele specialităţi, costurile sunt aceleaşi. Ambulatoriul din clinicile medicale private le-a captat inte­resul românilor. Cu toate acestea, ei aleg în continuare să se opereze la stat, de tea­ma costurilor mult prea mari.

Principalele motive invocate de pacienţi atunci când vine vorba de efectuarea unor proceduri mai complicate în spitalele private sunt legate de costurile mari. Însă reprezentanţii sistemului privat subliniază că lipsa plăţii la stat este doar o iluzie. În fapt, un asigurat care nu achită din buzunar cazarea pe perioada internării cumpără de la consumabile până la medicamentele postoperatorii.

„În medie, costurile unei intervenţii într-un spital privat le depăşesc cu 40% pe cele similare din sistemul de stat", a spus omul de afaceri Florin Andronescu, coproprietar al reţelei de sănătate privată Sanador, în cadrul evenimentului Forbes Power Breakfast, de miercuri, 29 iunie, ce a avut loc la Class Living Pipera. În anumite cazuri, aceste cheltuieli pot să totalizeze o sumă mai mare faţă de tariful de la privat. „Pentru o intervenţie oftalmologică, costul totul pe care pacientul îl suportă într-o clinică privată este acelaşi, uneori chiar mai mare, ca la stat", a subliniat medicul oftalmolog Andrei Filip, proprietar AMA Optimex, una dintre primele clinici private de oftalmologie deschise în România, în 1991. Situaţia este similară şi în cardiologie, unde costul unei intervenţii într-un spital de stat este rare ori mai mic comparativ cu tariful practicat la privat.

Pacienţii preferă ambulatoriul din privat

Această mentalitate este una dintre principalele probleme ale operatorilor din domeniu, alături de faptul că sectorul privat de servicii medicale este atribuit unei categorii de rang doi. Jucătorii din sistem vor să demonstreze contrariul prin investiţii masive în dotări şi medici bine pregătiţi. „Este obligatoriu să reconsiderăm politica şi optica pentru prestatorii de servicii private, care prin plus valoarea pe care o aduc sistemului de sănătate trebuie luaţi în considerare şi priviţi ca jucători de prim rang", a mai spus Florin Andronescu.

Acesta a subliniat că privatul a câştigat bătălia în ambulatoriu (instituţie medicală ce acordă îngrijiri bolnavilor care nu necesită internare în spital). Pacientul preferă să achite costul unei consultaţii, şi nu să petreacă ore în şir într-o sală de aşteptare sau pe coridoarele ambulatoriului din marile unităţi spitaliceşti de stat, unde timpul acordat pacientului se rezumă la câteva minute. „În privat, o consultaţie de rutină poate dura peste o oră", spune Daniela Taropa, director medical şi acţionar Family Clinic, clinică specializată în pediatrie şi sănătatea familiei.

Moda sănătăţii private

Sistemul medical privat a traversat criza fără urmări negative, este concluzia evenimentului Forbes Power Breakfast. Mai mulţi operatori din privat au găsit oportună extinderea chiar în această perioadă. Faţă de anii precedenţi, când instituţiile bancare alegeau să finanţeze investiţiile imobiliare, acum, serviciile medicale se află în topul preferinţelor, alături de proiectele din energie.

Florin Andronescu a inaugurat cel mai mare spital privat



De la începutul anului, doar în Bucureşti au fost inaugurate cel mai mare spital privat din ţară - Sanador (investiţie de 40 de milioane de euro), primul spital de pediatrie din România - Medlife (investiţie de 15 milioane de  euro) şi o serie de spitale şi clinici de nişă, precum spitalul specializat în obezitate, diabet zaharat, boli metabolice Delta Hospital şi clinica de fertilizare in vitro Columna Medical Center.

image

Află pe forbes.ro mai multe detalii despre sănătatea privată şi Forbes Power Breakfast

Vezi pe forbes.ro cu cât a crescut piaţa asigurărilor private de sănătate în prima parte a anului 2011

Citeşte în iulie, în „Forbes România“, Despre investiţiile românilor în serviciile medicale

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite