Oltchim prelungeşte termenul de depunere a ofertelor pentru cumpărarea activelor sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oltchim

Într-o informare trimisă Bursei de Valori Bucureşti, administratorii Oltchim, Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL au informat că „s-a extins termenul limită de depunere a ofertelor angajante în vederea achiziţionării pachetelor de active ale Oltchim SA, pentru data de 6 iulie 2017”.

Termenul iniţial pentru primirea ofertelor expira la 26 iunie.

În luna martie, Adunarea Creditorilor de la Oltchim SA a hotărât modificarea planului de reorganizare a societăţii. Modificarea se referea exclusiv la metoda de privatizare a combinatului, urmând să fie vândut pe pachete de active funcţionale, se arata intr-un document transmis la 6 martie a.c. către BVB. De asemenea, nu va exista nicio obligaţie de transfer a salariaţilor Oltchim către cumpărători. Datoriile societăţii urmau să rămână în sarcina acesteia.

"Modificarea planului priveşte exclusiv metoda de vânzare a Oltchim SA (toate celelalte prevederi ale planului rămânând în vigoare), în sensul în care se va face ofertarea şi vânzarea activelor pe pachete de active funcţionale şi nu prin metoda transferului activelor şi activităţii actuale pe Oltchim SPV, întrucât metoda iniţial aprobată nu observa, în opinia Uniunii Europene, principiul discontinuităţii economice, fapt care atrage riscul recuperării presupusului ajutor de stat de la cumpărător", se preciza în informarea remisă BVB.

Decizia a fost luata in condiţiile în care metoda iniţială de privatizare putea fi considerată riscantă pentru investitori, existând posibilitatea retragerii acestora dacă vor fi obligaţi să plătească eventuale prejudicii constatate în urma unei investigaţii demarate de Comisia Europeană. 

"Procedura de vânzare inclusă în planul iniţial conine elemente compatibile cu existenţa continuităţii economice, fapt care va determina extinderea recuperării ajutorului de stat de la potenţialii cumpărători", se arăta în documentul menţionat. 

Profit brut de 2,3 milioane euro în T1

Oltchim SA, companie aflată în insolvenţă, a înregistrat în primul trimestru din acest an un profit brut, pe total activitate, de 2.264.000 euro şi un indicator EBITDA pozitiv de 4.366.000 euro, respectiv de 8,9% din cifra de afaceri care a fost în cuantum de 49.062.000 euro, a informat consorţiul de administratori judiciari format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SRL, împreună cu conducerea executivă a societăţii şi administratorul special, Bogdan Stănescu.

Potrivit acestora, rezultatele înregistrate în trimestrul I 2017 de către OLTCHIM SA „confirmă în continuare evoluţia ascendentă a societăţii şi faptul că măsurile de eficientizare a activităţii prevăzute în Planul de reorganizare au fost implementate cu succes”.

În opinia conducerii combinatului, aceste rezultate indică o îmbunătăţire, în trimestrul I 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016 a principalilor indicatori economico-financiari (cifra de afaceri, rezultat brut, rezultat net).

Astfel, cifra de afaceri a crescut cu 11,3 milioane euro, respectiv cu 30%, în timp ce rezultatul brut a crescut cu 947.000 euro, respectiv cu 72%, iar rezultatul net a crescut cu 723.000 euro, respectiv cu 76%.

În ceea ce priveşte profitul brut, de 2.264.000 euro, datele financiare ale Oltchim arată că acesta este format din profit brut de 3.

125.000 euro aferent activelor funcţionale de pe platforma industrială de la Rm. Vâlcea, din care s-au scăzut cheltuielile de conservare de 618.000 euro aferente Diviziei Petrochimice Bradu - nefuncţională şi cheltuieli de conservare de 243.000 euro aferente activelor nefuncţionale de pe platforma industrială de la Rm. Vâlcea.

Se încerca recâştigarea pieţelor de desfacere

Recâştigarea pieţelor de desfacere cu preponderenţă externe şi retehnologizările efectuate la principalele instalaţii tehnologice au contribuit la obţinerea acestor rezultate, precum şi la creşterea cantităţilor de produse finite comercializate. 

„Astfel, societatea a reuşit intrarea semnificativă şi pe piaţa oxo-alcoolilor, vânzările fiind de 4 ori mai mari decât în trimestrul I 2016. De asemenea, la grupa de produse polioli - polieteri, vânzările sunt cu 4% mai mari, în primul trimestru al acestui an, decât cele din trimestrul I 2016. La produsele clorosodice, creşterea a fost de numai 1%, deoarece în luna martie 2017 instalaţia de electroliză cu membrane a funcţionat redus, fiind retehnologizat şi cel de-al şaptelea electrolizor (ultimul). Această retehnologizare va produce efecte în lunile următoare”, susţineau în luna mai oficialii Oltchim. 

Potrivit acestora, evoluţia bună a societăţii se reflectă şi în comparaţia cu prevederile din Planul de reorganizare; astfel, valoarea cumulată pe 23 luni a indicatorului EBITDA este mai mare cu 13,96 milioane euro faţă de cea prevăzută în plan (EBITDA cumulat realizat pe 23 luni - 27,26 milioane euro, comparativ cu suma de 13,30 milioane euro - prevăzută în Plan).

160 de potenţiali cumpărători s-ar fi interesat de Oltchim în septembrie 2016

În ultima decadă a lunii septembrie a anului trecut, Costin Borc, ministrul de-atunci al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, s-a întâlnit cu administratorii judiciari şi conducerea combinatului Oltchim pentru a discuta stadiul procesului de vânzare în contextul procedurii de insolvenţă a companiei.

Ulterior, ministerul a comunicat că au fost trimise la peste 160 de entităţi informaţii generale despre companie.

„Până la finalul anului cred că vom avea o ofertă angajantă de la un investitor, străin sau român. Climatul este foarte bun acum pentru găsirea unui investitor care să continue să dezvolte partea viabilă a Oltchim”, afirma atunci Borc, precizând că varianta aleasă, cea a vânzării pachetelor de active, oferă potenţialului cumpărător siguranţa juridică în conformitate cu măsurile prevăzute de forma actuală a planului de reorganizare şi a constrângerilor suplimentare derivate din cerinţele legate de reglementările în materie de ajutor de stat, dar pe de altă parte poate asigura atât vânzarea cu succes a companiei, cât şi maximizarea pentru creditori a veniturilor din acest proces.

Comisia Europeană a fost notificată de către partea română cu privire la decizia modalităţii de vânzare şi a paşilor stabiliţi în proces.

Compania Oltchim se află în insolvenţă din ianuarie 2013, planul de reorganizare prevăzând vânzarea combinatului pentru minimum 307 milioane euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite