Oficial UE cere Bulgariei să trateze cu prioritate interconectarea conductelor de gaze cu Grecia şi România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgaria trebuie să trateze cu prioritate lucrările de interconectare a reţelei sale de gaze cu cele din Grecia şi România, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru proiecte în domeniul energiei, Jakub Adamowicz, transmite Novinite.

Comentariile făcute de Adamowicz la postul naţional de radio din Bulgaria au urmat asigurărilor date de Ministerul bulgar al Energiei că legătura cu reţeaua de gaze din România va fi finalizată şi operaţională în acest an.

Autorităţile de la Sofia şi Atena colaborează pe de altă parte la efectuarea unor teste de piaţă pentru viitorul interconector de gaze Bulgaria- Grecia, iar lucrările de construcţie ar putea începe în următoarele câteva luni. Oficialii UE vor interconectarea conductelor de gaze ale celor trei ţări pentru a facilita proiecte în domeniul gazelor cum este Eastring, susţinut de Slovacia.

Victor Grigorescu, ministrul Energiei, declara în luna iunie că până la finalul acestui an va fi gata conducta de gaze care va lega România de Bulgaria, pe sub Dunăre, iar securitatea energetică a celor două ţări va creşte.

„La sfârşitul acestui an, vom finaliza interconectorul România-Bulgaria. După mai mulţi ani de poticneli, în sfârşit, acest proiect va fi dus la capăt. Şi noi, şi bulgarii, vom beneficia prin creşterea securităţii energetice“, a spus ministrul Energiei, în luna iunie.

El a subliniat faptul că România are unul dintre cele mai importante sisteme energetice din regiune. „România are un sistem energetic puternic, e solid, situaţia lui se îmbunătăţeşte. Chiar dacă sunt zone supuse unor transformări, tensiunile sunt rezultatul unui proces de îmbunătăţire. Suntem un contributor important la nivelul regiunii. Ne asigurăm noi înşine securitatea energetică şi, chiar dacă avem sincope, le facem faţă, suntem un exemplu pozitiv pentru regiune“, a spus Grigorescu.

În ceea ce priveşte conducta de gaze BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria), ministrul a arătat că este pentru prima dată, după mult timp, când România s-a angajat să realizeze 500 de kilometri de conductă nouă, cu finanţare europeană.

Conducerea companiei de stat Transgaz a semnat în urmă cu două săptămâni, la Budapesta, contractul de finanţare din fonduri europene a conductei Bulgaria - România - Ungaria - Austria (BRUA), care va lega reţelele de gaze naturale din cele patru state şi va permite exportul gazelor de la Marea Caspică spre Austria.

În prezent, proiectul BRUA se află în faza de elaborare a proiectului tehnic pentru conducta şi staţiile de comprimare. De asemenea, se află în derulare procesul de obţinere a avizelor şi acordurilor necesare obţinerii autorizaţiilor de construire.

După finalizarea acestei etape, urmează demararea procedurii de atribuire pentru achiziţia lucrărilor de execuţie aferente conductei şi staţiilor de comprimare, realizarea lucrărilor de execuţie şi punere în funcţiune, iar apoi începerea operării.

Construcţia conductei ar putea fi finalizată, în acest caz, la sfârşitul anului 2019.

Proiectul BRUA a apărut după eşecul Nabucco şi presupune dezvoltarea unei capacităţi de transport gaze naturale între punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) şi Ungaria (Csanadpalota), prin construirea unei noi conducte.

BRUA va străbate teritoriul României pe o distanţă de 528 de kilometri, de la sud, din judeţul Giurgiu, spre vest, traversând judeţele Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş şi Arad.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite