Ofertă de criză: credite pentru restanţierii corecţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Gheţea, şeful CEC Bank, propune reducerea interdicţiei de acces la credite pentru restanţierii de bună-credinţă. Propunerea va fi discutată cu BNR şi cu băncile

Criza a determinat mulţi români să nu mai poată să-şi plătească datoriile către bănci, să ajungă în baza de date a rău-platnicilor şi să nu mai poată contracta alte împrumuturi. Preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, propune însă reducerea interdicţiei de acces la credite, de patru ani, aplicată clienţilor cu restanţe introduşi în Biroul de Credit. Asta numai în cazul în care restanţierii au motive obiective cauzate de criza financiară şi au colaborat cu instituţiile de credit la care au datorii.

„Personal, cred că cei care au dat dovadă de conştiinciozitate, au colaborat cu banca, ar trebui să poată beneficia de clemenţă", a declarat Gheţea la un seminar privind retail bankingul.

Preşedintele CEC Bank a ţinut să precizeze că se referă doar la clienţii pentru care s-ar dovedi că restanţele, chiar dacă s-au întins pe câteva luni, au fost cauzate exclusiv de criza financiară care s-a manifestat în întreaga lume şi inclusiv în România. Radu Gheţea a mai spus că încă nu a discutat cu ceilalţi bancheri, dar va propune o discuţie în cadrul Asociaţiei Române a Băncilor, unde şeful CEC Bank deţine poziţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie.

În cele din urmă, se va lua o decizie după consultările cu Banca Naţională a României (BNR). Statistica BNR arată că, la sfârşitul lunii aprilie, restanţele la creditele în valută contractate de populaţie şi firme se ridicau la echivalentul a 3,15 miliarde de euro şi reprezentau 58% din total.

Valoarea sumelor restante la împrumuturile în valută a crescut cu 13% în primele patru luni ale anului, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.  Valoarea restanţelor la credite a crescut semnificativ în ultima perioadă din cauza deprecierii monedei naţionale, dar reprezentanţii Băncii Naţionale asigură populaţia că vor face tot posibilul astfel încât cursul să nu ajungă la 5 lei/euro.

BNR ţine leul sub control

„Banca Naţională este pregătită să intervină cu tot arsenalul, şi pe fond psihologic, pentru ca euro să nu ajungă la 5 lei", a declarat ieri Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale. Predicţiile că euro ar putea ajunge la 5 lei, dacă se întâmplă ceva în Grecia, nu stau în picioare, a subliniat Adrian Vasilescu. El a mai spus că în toamna anului 2008 ne-am confruntat cu o problemă şi mai spinoasă, iar leul s-a depreciat cu 12%, dar acum nu se va mai deprecia la fel deoarece nu sunt acelaşi condiţii.

3,15 miliarde de  euro reprezintă valoarea restanţelor la creditele în valută contractate de populaţie şi de firme.

" Personal, cred că cei care au dat dovadă de conştiinciozitate, au colaborat cu banca, ar trebui să poată beneficia de clemenţă. "
Radu Gheţea preşedintele CEC Bank

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite