Modificările legii insolvenţei. Biriş: Se va alege praful de afacerile antreprenorilor oneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Biriş FOTO Mediafax
Gabriel Biriş FOTO Mediafax

Companiile care vor avea conturile blocate de ANAF pentru „sume exorbitante” vor fi băgate direct în faliment şi vor fi executate silit înainte să poată dovedi în instanţă că sunt contribuabili oneşti, potrivit modificărilor plănuite la legea insolvenţei, atrage atenţia avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriş.

Potrivit lui Biriş, la unele companii viabile, care au toate datoriile achitate la zi, câteodată „vine Fiscul şi trânteşte decizii de impunere aiurea, pe sume exorbitante care sunt contestate de contribuabilul de bună credinţă”.

Aici se ridică întrebarea dacă „le băgăm direct în faliment”. „Pentru că exact asta se va întâmpla unei companii cu conturile blocate de ANAF, companie care nu poate să îşi plătească furnizorii (falimente în lanţ?), care nu poate să îşi plătească angajaţii”.

Azi, spune Biriş, într-o astfel de situaţie, când contribuabilul contestă decizia de impunere, acesta are 2 opţiuni pentru a nu achita sumele stabilite de ANAF: scrisoare de garanţie (de cele mai multe ori imposibil de obţinut datorită solvabilităţii/garanţiilor limitate de care companiile româneşti dispun) sau suspendarea deciziei de impunere în instanţă (dificil de obţinut, dar nu imposibil şi, din fericire, din ce în ce mai frecvent).

Ca ultim resort, compania rămânea insolventă până când instanţele se pronunţau asupra legalităţii sumelor stabilite prin decizie, arată el.

Prin modificările aduse legii, susţine avocatul, această posibilitate dispare. „Cu conturile blocate, firma va intra în faliment, iar până se judecă contestaţia se alege praful şi pulberea de afacerea omului, de locurile de muncă, de tot”, adaugă Biriş.

„Ce va face statul dacă contribuabilul câştigă în instanţă? Va plăti pentru afacerile distruse? Din ce bani?”, mai spune el.

„Astea nu sunt creanţe certe ale ANAF-ului, până în momentul în care au o decizie definitivă şi irevocabilă, iar în insolvenţă ele sunt înscrise sub condiţie. Practic ce va face? Va bloca conturile, va executa silit şi firma va muri, va intra în faliment. După care, câştigi în instanţă degeaba, că pacientul e mort. Prevederea asta ar fi funcţionat foarte bine dacă venea la pachet cu o altă prevedere, anume când contribuabilul contestă o decizie de impunere, să se suspende de drept executarea deciziei până când se judecă şi să nu mai fie nevoie de alte formalităţi. ANAF şi sistemul ar avea un interes să se judece mai repede, în felul acesta", a mai arătat avocatul, potrivit Hotnews.

Avocatul mai susţine că există şi o soluţie care să facă propunerea din OUG funcţională, şi anume modificarea Codului de Procedură Fiscală astfel încât executarea de către ANAF a deciziilor de impunere contestate să fie suspendată de drept până la obţinerea unei hotărâri definitive şi irevocabile care să confirme (sau să infirme) pretenţiile ANAF. Asta ar aduce normalitate în relaţia ANAF/contribuabil, spune Biriş.

Avocatul mai arată totuşi că Guvernul a vrut să lase o portiţă atunci când a scris această OUG, „portiţă care va face ca prevederea să poată fi uşor ocolită de către «şmecheri»”. „Deci, e cam degeaba - afectează doar pe antreprenorii oneşti”, conchide el. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite