Ministerele codaşe riscă să piardă fondurile de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Janusz Lewandowski, comisarul european pentru Buget, crede că România trebuie să devină mai credibilă pe plan extern
Janusz Lewandowski, comisarul european pentru Buget, crede că România trebuie să devină mai credibilă pe plan extern

Leonard Orban, noul ministru însărcinat cu atragerea de fonduri europene, va propune realocarea banilor de la ministerele care au o rată mică de absorbţie către altele cu rate mai mari. Janusz Lewandowski, comisarul european pentru Buget, şi Leonard Orban susţin redirecţionarea fondurilor către ministerele harnice. Elena Udrea a cerut deja bani de la alţi miniştri.

Ministerele codaşe la absorbţia de fonduri europene ar putea rămâne fără finanţarea nerambursabilă de la UE, iar banii să fie redirecţionaţi către alte ministere mai harnice, cu rate mai mari de accesare a fondurilor. Leonard Orban, noul ministru pentru Afaceri Europene, al cărui obiectiv este majorarea gradului de absorbţie al României, a declarat ieri că va propune realocarea banilor „acolo unde pot fi cheltuiţi". De aceeaşi părere este şi Janusz Lewandowski, comisarul european pentru Planificare Financiară şi Buget, care a declarat că trebuie să se discute despre redirecţionarea fondurilor, iar calitatea cheltuielilor trebuie îmbunătăţită „pentru a reduce risipa".

Declaraţiile lui Orban au venit la numai câteva minute după ce Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a declarat că a solicitat aplicarea acestei măsuri. „Trebuie să avem în vedere nevoia României de a aduce aceşti bani în ţară. Ştiu că există orgolii, dar trebuie să urmărim interesul ţării şi să ducem banii care se pare că nu pot fi folosiţi acolo unde este nevoie de ei şi se pot cheltui imediat", a declarat Udrea, prezentă la o dezbatere pe teme economice, la care au participat şi Orban şi Lewandowski. Întrebat dacă sprijină propunerea, Orban a declarat: „Nu doar că o susţin, ci o voi propune".

Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, spune că România trebuie să fie flexibilă în negocierile pentru noul buget al UE



Udrea a adăugat că ar fi mulţumită dacă ministerul pe care îl conduce va primi prin realocare de la celelalte ministere un miliard de euro. Orban a precizat însă că o astfel de decizie va fi luată doar pe baza unor analize amănunţite. Propunerea ar urma să fie înaintată Guvernului spre aprobare şi, după aceea, să fie trimisă Comisiei Europene, fără al cărei aviz măsura nu poate fi introdusă. Orban a avertizat însă că nu trebuie să ne aşteptăm la creşterea semnificativă a ratei de absorbţie în viitorul apropiat, singura ţintă înaintată de acesta fiind aducerea gradului la 20% până la sfârşitul lui 2012.

Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, spune că România trebuie să fie flexibilă în negocierile pentru noul buget al UE

Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a solicitat deja fondurile neaccesate de alte ministere



„Până în noiembrie, plăţile pe tot ce înseamnã programe care sunt legate de achiziţiile publice sunt întrerupte pe baza unei decizii a părţii române, în ideea de a schimba mecanismul de funcţionare a sistemului de achiziţii publice", a anunţat ieri Orban, precizând că acest lucru va determina o îmbunătăţire „minimă, limitată a gradului de absorbţie". „Tot sistemul de achiziţii publice va trebui să fie reacreditat", a adăugat ministrul. 

Ieşim „pe plus" în relaţia financiară cu UE

Potrivit lui Orban, în ciuda gradului redus al absorbţiei de fonduri europene, România „iese pe plus" în ceea ce priveşte contribuţia la UE şi fondurile atrase efectiv. „De la începutul lui ianuarie 2007 şi până la sfârşitul lui iunie 2011, balanţa - diferenţa dintre fondurile pe care le-a primit România şi sumele pe care le-a vărsat la bugetul UE - este favorabilă, la peste 4,9 miliarde de euro. În niciun caz România nu este un contributor net la bugetul UE", a spus Orban. Cu toate acestea, Lewandowski a atras atenţia că balanţa este pozitivă doar atât timp cât se iau în calcul şi subvenţiile directe acordate fermierilor.

 „Eu cred că balanţa pozitivă nu este datorită utilizării fondurilor din coeziune, ci datorită fondurilor care vin în România pentru fermieri, prin intermediul plăţilor directe şi a fondurilor de dezvoltare rurală care au crescut anul acesta", a declarat comisarul European.

Cioloş îi lasă fără subvenţii pe latifundiari

Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură, a propus limitarea subvenţiilor directe la hectar (limitarea pe suprafaţă, nu în termeni nominali), astfel încât marii latinfundiari să nu mai ia subvenţii în valoare de mii de euro, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Care sunt ministerele cu probleme

Ministerele Economiei şi Mediului sunt codaşe la absorbţia de fonduri de la Uniunea Europeană, acestea neatingându-şi parametrii fixaţi pentru primele şase luni ale acestui an, reiese din analiza realizată în august de comitetul interministerial pentru monitorizarea absorbţiei fondurilor. Miniştrii de resort au invocat problemele de ordin tehnic cu care s-au confruntat în procesul de utilizare a fondurilor.

"Trebuie să discutăm despre realocarea fondurilor structurale. Calitatea cheltuielilor este esenţială. . "
Janusz Lewandowski,
comisar european pentru Planificare Financiară şi Buget

"Trebuie să redirecţionăm fondurile, de unde nu sunt folosite, către locuri şi minstere care o pot face."
Elena Udrea
ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului

"Nu doar susţin, ci voi propune realocarea fondurilor europene în ideea de a transfera bani acolo unde pot fi folosiţi."
Leonard Orban,
ministrul pentru Afaceri Europene

Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite