Majorarea salariului minim pe economie este ilegală, avertizează Consiliul Naţional al IMM-urilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi angajaţi cu salariul minim pe economie lucrează în construcţii
Cei mai mulţi angajaţi cu salariul minim pe economie lucrează în construcţii

Proiectul normativ prin care Guvernul vrea să majoreze salariul minim pe economie de la 1 ianuarie 2015 nu a fost supus „testului IMM“ şi nu are o notă privind impactul în economie, astfel că este nelegal, avertizează conducerea Consliului Naţional al IMM-urilor (CNIPMMR).

În Codul Muncii este prevăzut că orice modificare a salariului minim pe economie trebuie negociată cu sindicatele şi cu patronatele, iar noua Lege a IMM-urilor prevede că orice proiect normativ trebuie supus «testului IMM».
Aceste prevederi sunt cumulative, adică majorarea salariului minim trebuie şi negociată, dar şi supusă testului IMM; testul nu a fost făcut, astfel că – juridic vorbind – faţă de normativul de majorare a salariului minim se poate invoca o nulitate de drept
“, a explicat Ana Bontea, şefa departamentului Juridic şi Dialog Social din cadrul CNIPMMR.

Preşedintele Consiliului, Ovidiu Nicolescu, a precizat că patronatul va înainta o adresă în această chestiune către ministrul Muncii.

Vom solicita ministrului Rovana Plumb să elaboreze o notă de impact prin care să demonstreze că productivitatea muncii are un trend ascendent, astfel încât să se justifice majorarea salariului minim pe economie.
Îi vom solicita să arate care este impactul asupra IMM-urilor, a salariaţilor şi a mediului de afaceri, pentru că proiectul trebuia supus testului IMM şi acest test nu a fost făcut
“, a precizat Ovidiu Nicolescu.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat recent că salariul de bază minim brut pe ţară va creşte cu 75 de lei din ianuarie 2015, ajungând la 975 de lei

Ce este şi cum se aplică Testul IMM

Legea nr. 62/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 328/2014.

Aceasta se aplică (sau, în cazul arătat mai sus, ar trebui să se aplice) începând cu data de 9 mai 2014.

Printre noutăţile aduse de actul normativ se numără şi anumite prevederi referitoare la Testul IMM.

Testul IMM trebuie aplicat în procesul de elaborare a actelor normative care au impact asupra întreprinderilor mici şi mijlocii, pentru a se asigura în acest fel un mediu favorabil iniţierii şi dezvoltării afacerilor.

„(…) Iniţiatorii vor respecta principiul «Gândiţi mai întâi la scară mică», precum şi principiul numărului constant.
Principiul «Gândiţi mai întâi la scară mică» presupune ca iniţiatorii actelor normative să evalueze efectele introducerii noii reglementări, mai întâi şi cu precădere, asupra activităţii întreprinderilor mici şi mijlocii.
Principiul numărului constant stabileşte că introducerea unor noi sarcini administrative – obligaţii de raportare/conformare – pentru întreprinderi mici şi mijlocii trebuie să aibă loc simultan cu eliminarea unor sarcini deja existente
“, se precizează în Legea nr. 62/2014.

Potrivit noilor prevederi, Testul IMM va fi făcut de iniţiatorul proiectului de act normativ, acesta constând în efectuarea unui sondaj cu privire la potenţialele efecte generate în activitatea IMM-urilor de introducerea reglementărilor nou-propuse.

Testul IMM va fi efectuat înainte de începerea procesului de avizare a proiectului de act normativ.

Rezultatele testului vor ajuta apoi la identificarea corecţiilor necesare la definitivarea proiectului de act normativ.

Este obligatorie consultarea organizaţiilor reprezentative ale întreprinderilor mici şi mijlocii privind conţinutul proiectelor de acte normative, al analizelor de impact şi a Testului IMM, cu valorificarea în mod corespunzător a propunerilor acestora sau motivarea nevalorificării poziţiei lor, documente ce vor însoţi proiectul de act normativ până la adoptare“, mai este specificat în noul act normativ.

Legea a fost adoptată de Senat (prima Cameră sesizată) în 24 februarie şi de Camera Deputaţilor (Cameră decizională) în 8 aprilie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite