Lovitură pe piaţa imobiliară. Guvernul amână reducerea TVA pentru anumite locuinţe
0Printr-o decizie luată în data de 30 decembrie, Guvernul Cîţu a decis să amâne în acest an majorarea la 140.000 euro a pragului până la care se aplică TVA de 5% la imobile. Consultanţii fiscali critică măsura.
„Nu aduce anul ce aduce ultimul Monitor Oficial al anului. 1332 din 2020 e ultimul Monitor Oficial al anului 2020. În cadrul lui, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 226/2020 implementează un proiect pe care nu-l aşteptam, nu-l doream, dar îl bănuiam: amână pentru 2022 câteva din măsurile fiscale mult aşteptate, printre care majorarea la 140.000 euro a pragului până la care se aplică TVA de 5% la imobile”, arată o analiză realizată de George Trantea, de la Filip & Company.
Conform analizei, piaţa imobiliară se dezvoltase în ultima parte a anului 2020 plecând de la premisa implementării din ianuarie 2021 a majorării pragului aferent TVA de 5% la 140.000.
„E adevărat că părea prea frumos: măsura era luată din timp, contribuabili aveau timp să analizeze, să se pregătească, să modifice planurile, cumpărătorii se puteau uita la apartamente sau case ceva mai mari. Dintr-o dată planurile trebuie să se schimbe. Apartamentele sau casele care erau concepute în vederea unei vânzări cu TVA 5% trebuie să ţină cont de TVA de 19%. Proiectele care aveau în vedere vânzarea unor imobile sub acest prag trebuie să regândească întregul plan de la zero pentru a ţine cont de majorarea preţului cu 20%. Acest lucru implică: adaptări ale proiectelor; identificarea altor cumpărători; soluţionarea disputelor cu cei care contractaseră deja având în vedere TVA de 5%. Cu privire la ultimul punct, un rol important îl vor avea şi băncile care finanţau aceste achiziţii. Majorarea preţului cu 14% îi va face pe mulţi cumpărători să nu se mai încadreze în plafonul de finanţare, fiind necesară reorientarea către alte apartamente sau case. Aşa cum pandemia ne-a redescoperit importanţa clauzelor de forţă majoră, schimbările TVA-ului aferent locuinţelor ne vor ajuta să redescoperim clauzele ce vizează taxele din antecontractele de vânzare-cumpărare. Să sperăm că surpriza nu va fi foarte neplăcută şi nu îi va forţa pe cumpărători să achite 14% în plus”, spune specialistul.
El afirmă că modificarea ne învaţă că ar trebui să privim cu atenţie orice măsură fiscală şi să nu luăm vreo decizie sau să facem vreun plan asumând un anumit nivel al taxelor. Se pot schimba sau reinterpreta oricând. Uneori în favoarea noastră, deseori nu.
Biriş: Complet greşită măsura
Avocatul specializat pe fiscalitat Gabriel Biriş consideră că măsura amânării creşterii la 140.000 euro a plafonului pentru care TVA la locuinţe noi este de 5% este complet greşită.
„Consider complet greşită măsura amânării creşterii la 140.000 euro a plafonului pentru care TVA la locuinţe noi este de 5%. Măsura lipseşte de conţinut programul Noua Casă (este absurd să creadă cineva că un cumpărător va apela la garanţia oferită de stat pentru a se împrumuta suplimentar cu 15-20.000 euro pe care să îi dea statului ca TVA!). Înţeleg raţiunea pentru care a fost adoptată (impact bugetar), dar consider că la calculul impactului nu s-a avut în vedere faptul că majoritatea achiziţiilor de apartamente/case noi peste plafon sunt achiziţionate pe companii, cu taxare inversă”, afirmă Biriş.