Litoralul românesc bate la profituri insulele greceşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru locuinţele noi de la malul Mării Negre analiştii prevăd scumpiri constante în următorii ani. Piaţa elenă se află deja la un nivel maxim al preţurilor şi nu se preconizează

Pentru locuinţele noi de la malul Mării Negre analiştii prevăd scumpiri constante în următorii ani. Piaţa elenă se află deja la un nivel maxim al preţurilor şi nu se preconizează modificări semnificative

Desconsiderat până acum ca destinaţie turistică, litoralul românesc are toate şansele să devină următoarea ţintă pe agenda micilor investitori în rezidenţial. Motivul? Dezvoltarea segmentului de second-home este abia la început, iar analiştii prevăd creşteri constante pentru următorii ani. La polul opus, în ţări precum Grecia, obţinerea unor profituri spectaculoase este puţin probabilă pe termen mediu.

Din punctul de vedere al rentabilităţii, achiziţia unei case pe plaja Mării Negre reprezintă o alegere inspirată, sunt de părere specialiştii autohtoni.

"Pe segmentul locuinţelor de vacanţă, piaţa imobiliară românească mai are potenţial de creştere şi ar putea urma exemplul Greciei", subliniază Mirela Roşca, manager al companiei Extenso, dezvoltatoare a proiectului Sara Sea View din staţiunea Olimp.

"Categoric litoralul românesc este o investiţie mai profitabilă decât litoralul grecesc, întrucât dinamica accentuată a dezvoltării celui dintâi o depăşeşte pe a celui din urmă, deja ajuns la potenţialul maxim", consideră şi Andreea Panache, Sales Manager Westhouse Group, companie care construieşte o serie de proiecte rezidenţiale pe litoral.

Preţurile caselor greceşti, vârf istoric

Ilias Papageorgiadis, CEO-ul More International Invest, recunoaşte că, în momentul de faţă, preţurile proprietăţilor rezidenţiale de pe litoralul grecesc sunt deja la un nivel maxim. Şi Mirela Roşca arată că, în ultima vreme, piaţa rezidenţială grecească s-a stabilizat.

Astfel, după ce, între 1993 şi 2006, preţurile caselor greceşti au crescut cu 214%, în 2007, ritmul de creştere a fost de-abia 2,21% la nivelul întregii ţări. În acest context, majorări semnificative - pe segmentul de second-home, dar nu numai - sunt puţin probabile în următorii cinci ani, precizează Papageorgiadis.

Constanţa, următoarea oprire pe traiectoria boom-ului

Un exemplu concludent în acest sens, adaugă acesta, este insula Creta, unde preţurile au ajuns deja la un nivel foarte ridicat pentru a mai putea fi preconizate scumpiri semnificative. În unele zone de coastă ale insulei, precizează Mirela Roşca, s-au înregistrat anul trecut scumpiri şi de 20-30% faţă de 2007. Cu totul altfel stau însă lucrurile în ceea ce priveşte litoralul românesc.

Aici, oportunităţile investiţionale abia încep să apară. "Constanţa este următoarea zonă cu o capacitate reală de creştere şi dezvoltare după Bucureşti, datorată investiţiilor concentrate din domeniul transporturi, turism, comerţ, precum şi dezvoltării zonei metropolitane", notează Andreea Panache.

La rândul său, reprezentanta Extenso subliniază: "Investiţiile planificate în această zonă, cu precădere în zona de sud a litoralului românesc, vor duce la o revitalizare a zonei din punct de vedere turistic, ce va avea consecinţe directe şi asupra pieţei rezidenţiale din zonă".

În acest context, creşterile preţurilor la apartamentele de pe litoralul românesc, chiar dacă nu spectaculoase, se anunţă totuşi constante pentru următoarea perioadă.

Astfel, precizează reprezentanta Westhouse Group, deşi pentru anul acesta estimările preliminare arată o rată de creştere de 5% pe segmentul apartamentelor noi, începând cu 2009 acest indicator va reveni la o medie de 7,5-10% pe an. Încetinirea de anul acesta poate fi pusă pe seama tendinţei generale resimţite la nivelul întregii pieţe locale, ce a avut consecinţe şi asupra proiectelor de la malul Mării Negre.

Patria zeilor, vile de 10 milioane de euro

Este evident că, pentru un investitor interesat strict de profitul pe termen scurt şi mediu, oportunităţile oferite de litoralul românesc atârnă mai greu în balanţă.

Totuşi, pentru consumatorul final, aflat în căutarea unei case de vacanţă pentru uzul propriu, Grecia are în continuare câştig de cauză. Aceasta pentru că, notează Ilias Papageorgiadis, "litoralul românesc şi cel grecesc nu pot fi comparate".

Cel dintâi este sensibil mai redus ca suprafaţă - şi, ca urmare, mai aglomerat; în plus, nici nu oferă toate avantajele celui de-al doilea. Pe de altă parte, în Grecia, o ţară mult mai dezvoltată din punct de vedere turistic, un cumpărător are zeci de opţiuni viabile.

Aspectul financiar nu este neapărat un impediment. Aici "poţi găsi proprietăţi foarte bune la preţuri foarte avantajoase", spune CEO-ul More International Invest.

Acesta recunoaşte că vilele de lux din insulele greceşti consacrate pornesc de la 1 milion de euro şi pot ajunge chiar şi la 10 milioane de euro. Cu toate acestea însă, un client obişnuit poate achiziţiona un apartament de trei camere la un preţ perfect comparabil cu cele din ţară: 150-160.000 de euro.

Trend imobiliar

Preţurile de vânzare ale apartamentelor din complexurile rezidenţiale noi de pe litoralul românesc se încadrează între 1.200 şi 2.000 de euro, fără TVA

Dezvoltarea de proiecte imobiliare noi se află abia la început comparativ cu Bucureştiul, însă acestea "prind viaţă" odată cu apariţia de drumuri noi, a unor noi atracţii turistice şi de agrement, cu extinderea unor reţele comerciale, prezente la nivel naţional.

Apariţia a numeroase proiecte imobiliare noi "ridică", implicit, şi nivelul zonei.

10% media anuală a creşterii preţurilor pentru locuinţele noi de la Marea Neagră în următorii ani

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite