Legea porcului: În ce condiții ar putea fi cumpărați porcii crescuți în gospodărie
0Normele de aplicare a Legii porcului ar putea fi modificate, astfel încât porcii crescuți în gospodării să poată fi comercializati, fără posibilitatea răspândirii pestei porcine.
Surse din Ministerul Agriculturii au declarat pentru Agerpres că Florin Barbu, ministrul de resort, ar fi cerut reprezentanţilor ANSVSA să modifice articolul din norme care interzice comercializarea porcilor crescuți în gospodărie sau a cărnii provenite de la aceștia, în aşa fel încât oamenii să aibă posibilitatea să îşi comercializeze porcii crescuţi în gospodărie.
Potrivit acelorași surse, ca măsură de precauţie pentru combaterea pestei porcine africane va fi necesar un aviz de la medicul veterinar din care sa reiasă ca animalul sacrificat nu este bolnav.
Discuții pe această temă sunt purtate luni, la Ministerul Agriculturii, între oficiali din instituție și reprezentanți ai ANSVSA.
ANSVSA a emis de curând noile norme privind aplicarea Legii porcului, principala prevedere referindu-se la interdicția pusă pentru comercializarea acestora sau a cărnii provenită de la ei.
În plus, proprietarii de porci crescuți în gospodărie sunt obligați să declare animalele la Primărie, în Registrul Agricol.
Normele prevăd că mișcarea porcinelor se realizează după cum urmează:
a) în exploataţia noncomercială (curtea proprietarilor de porci – n. red.) de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și a produselor provenite de la aceștia;
b) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform autorizată sanitar veterinar se poate efectua având ca destinaţie: exploatații noncomerciale; exploataţiile comerciale înregistrate și autorizate sanitar-veterinar; abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor, în vederea sacrificării imediate, dacă produsele din carne și carnea proaspătă, inclusiv membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național;
c) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform înregistrată sanitarveterinar se poate efectua având ca destinaţie: exploatații noncomerciale; exploataţie comercială înregistrată sanitar-veterinar; abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor;
d) mişcarea porcilor dintr-o exploataţie comercială cu status neconform înregistrată/autorizată sanitar-veterinar se poate efectua având ca destinaţie doar abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor.
Restricții și pentru transportul porcilor
Transportul porcinelor vii este permis numai cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Mijloacele de transport trebuie să fie curățate și dezinfectate după fiecare descarcare de animale, indiferent că este la un abator sau la o exploatație de animale, iar operațiunea de curățare, spălare și dezinfecție a mijloacelor de transport se atestă prin încheierea unui proces-verbal de dezinfecție, de către unitatea de curățare, autorizată sanitar veterinar, care a efectuat operațiunea.
Toate procesele-verbale încheiate în urma efectuării curățeniei, spălării și dezinfecției mijloacelor de transport se consemnează înr-un registru de evidență.
Ca excepție, transportul porcinelor vii de către proprietarii acestora se poate face cu propriile mijloace de transport, pe o distanţă mai mică de 50 de km, fără ca acestea să fie înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, cu respectarea cerinţelor generale privind transportul de animale prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1/2005 al Consiliului din 22 decembrie 2004 privind protecţia animalelor în timpul transportului şi al operaţiunilor conexe.
Alte condiții impuse gospodarilor
Pe lângă aceste condiții, gopodarii care se ocupă cu creșterea porcilor trebuie să aibă în vedere îndeplinirea unor condiții de biosecuritate. Scopul impunerii acestora este de a preveni îmbolnăvirea animalelor.
Porcii trebuie să fie ținuți în adăposturi împrejmuite, astfel încât să fie evitat contactul cu alte porcine, din alte exploatații, sau cu animale sălbatice. Adăposturile trebuie construite în așa fel încât să poată fi curățate și dezinfectate cu ușurință.
În acest sens trebuie să se asigure și condiții de protecție și igienă pentru cei care vin în contact cu animalele din aceste adăposturi. La intrare și la ieșire, aceste persoane trebuie să aibă condiții pentru spălarea și dezinfectarea mâinilor și a încălțămintei.
Creșterea porcilor în gospodării presupune ca accesul vizitatorilor să fie restricționat în spațiile în care sunt adăpostite animalele. Totodată, crescătorii trebuie să împrejmuiască spațiile de depozitare în care sunt ținute furajele și așternutul porcilor.
Actul normativ mai prevede ca animalele să fie hrănite cu nutrețuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare. Paiele pentru așternut trebuie să fie utilizate, de asemenea, numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare.
Creșterea porcilor presupune atenție la administrarea hranei destinate acestora. Resturile menajere care conțin urme de carne/produse din carne de porc/mistreț și în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie folosite la hrana porcilor.
Normele de aplicare pentru Legea porcului pot fi văzute aici.