Judecător: „Orice ar zice Comisia Europeană, decizia ICSID primează“. Cum plănuieşte statul să fenteze decizia în procesul pierdut cu fraţii Micula

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România trebuie să se conformeze deciziei Curţii de Arbitraj de la Washington şi să plătească fraţilor Micula despăgubirile în valoare de 791 de milioane de lei, altfel riscă izolarea la nivel mondial, a declarat, pentru „Adevărul“, avocatul Florin Ciutacu, specialist în drept internaţional şi judecător în cadrul Curţii de Arbitraj de la Viena.

„Poate să zică Comisia Europeană orice, dar ICSID are prioritate. Imaginaţi-vă un proces în care câştigaţi cu primăria şi vine Guvernul şi zice nu. Nu te joci cu hotărârea ICSID. Este o instanţă supranaţională, unde arbitrii sunt delegaţi chiar de către state. Nu ne permitem să nu fim la ICSID, suntem acolo de pe vremea comuniştilor. Consecinţele ar fi izolaţioniste pe plan mondial“, a declarat Ciutacu.

Statul român se află din nou între ciocan şi nicovală, după ce Comisia Europeană (CE) a decis că trebuie să recupereze de la fraţii Viorel şi Ioan Micula despăgubirile acordate acestora, chiar dacă cei doi oameni de afaceri au câştigat un proces internaţional la Curtea de Arbitraj de la Washington.

Fraţii Micula, proprietarii European Food, au câştigat în decembrie 2013, un proces intentat statului român în urma sistării programului de facilităţi fiscale, ei urmând să primească circa 376 milioane lei, plus penalităţi. În total, statul le datorează 791 de milioane de lei. Între timp, statul le-a compensat datorii la buget în valoare de 337,49 milioane de lei, iar pentru restul sumei a deschis un cont la Trezorerie în care a alocat diferenţa. Acest cont a fost blocat, însă, de către Fisc.

Facilităţile fiscale reclamate de către cei doi au fost acordate în 1999 pe zece ani, până în 2009, dar au fost anulate în 2005 pentru că România se pregătea să adere la Uniunea Europeană, după autorităţile de la Bruxelles au decis că acestea sunt ajutor de stat ilegal.

Acum, Comisia Europeană a decis că inclusiv acordarea despăgubirilor ar fi ajutor de stat, iar Fiscul trebuie să recupereze de la cei doi oameni de afaceri taxele de 337 de milioane de lei şi să nu acorde restul de bani.

Din această cauză, Ioan Micula a declarat în urmă cu două zile că va ataca în instanţă decizia CE şi va cere 2,5 miliarde de euro despăgubiri, echivalentul investiţiilor făcute în România.

Chiriţoiu: „Statul a plătit“

Statul român încearcă acum să pună în acord atât decizia ICSID, cât şi pe cea a Comisiei Europene. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a explicat pentru „Adevărul“ care sunt paşii. „Eu înţeleg situaţia aşa: 1- avem o decizie pe care o respectăm (ICSID – n.r.); 2 – a existat o investigaţie a Comisiei Europene privind ajutorul de stat. Dat fiind că era o investigaţie oficială, ANAF a blocat fondurile. 3 – Ieri ni s-a comunicat că au dat o decizie de recuperare. Banii ăştia care au fost plătiţi şi transpuşi într-un cont pe numele fraţilor Micula vor fi recuperaţi deoarece şi decizia Comisiei este obligatorie pentru România ca şi cea a ICSID. Dacă fraţii Micula cred că decizia CE nu este legală o pot ataca în instanţă la Curtea Europeană de Justiţie“, a arătat Chiriţoiu.

Mai exact, faptul că statul a compensat datoriile şi a deschis un cont cu restul de bani pe numele investitorilor echivalează ca şi cum ar fi „plătit“ despăgubirile, chiar dacă Ioan şi Viorel Micula nu au beneficiat de bani.

Mai departe, disputa nu mai este între stat şi fraţii Micula, ci între aceştia şi Executivul comunitar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite